Categories: Actueel

Data-analyse helpt bij diagnose epilepsie’

Epilepsie, een aandoening waarbij er ‘kortsluiting’ optreedt in de hersenen, is een complexe pathologie die opduikt in verschillende vormen. Het screenen en behandelen van de ziekte is een lang, ingewikkeld en arbeidsintensief proces. Bovendien lijdt een derde van de patiënten aan zogenoemde ‘farmacoresistente epilepsie’: zij kunnen niet met medicatie geholpen worden. Hersenchirurgie is wel een mogelijke uitweg, maar ziekenhuizen kampen dan weer met wachtrijen van één tot anderhalf jaar.

Epilog heeft daarom een oplossing klaar die de probleemzones in de hersenen sneller en preciezer lokaliseert. Artsen kunnen daardoor gemakkelijker een onderbouwde beslissing nemen over de meest aangewezen behandeling van hun patiënten. Bovendien is het nieuwe systeem gebruiksvriendelijk en hoeft er niet langer geïnvesteerd te worden in krachtige en dure computersystemen.

"Epilepsiepatiënten ondergaan steevast een reeks onderzoeken, waarbij het elektro-encefalogram (EEG) één van de hoekstenen vormt," preciseert Gregor Strobbe, een van de drie co-founders van de Gentse startup." Vooral de interpretatie van die data is voor artsen heel arbeidsintensief en daar willen we met Epilog iets aan doen. Met onze geavanceeerde technieken kunnen we de epileptische fenomenen in de data detecteren en hun oorsprong lokaliseren in de hersenen. Die informatie kan de arts meenemen in de besluitvorming omtrent behandelingen, onder meer bij hersenchirurgie."

Eenvoudig principe

Het principe van de technologie is eenvoudig: Epilog ontvangt de EEG-opnames van de patiënt, analyseert de data en voorziet een gestandaardiseerd rapport met de resultaten. Omdat het platform volledig in de cloud draait, kunnen de detectie en de 3D-visualisatie van de epileptische fenomenen in een beperkte tijdsspanne gerealiseerd worden. De rapporten zijn nadien makkelijk en snel te interpreteren en worden aangeleverd in een standaardformaat, wat de onderlinge communicatie tussen artsen vergemakkelijkt. De resultaten die met het Epilog-platform geboekt worden, gooien internationaal hoge ogen. Het laatste half jaar werden een 75-tal testcases voorgelegd. Epilog scoorde daarbij bijzonder hoog.

"De betrouwbaarheid van onze resultaten komt voort uit een decennium van onderzoek en de optimalisering van onze methodes aan de Universiteit Gent," legt Pieter van Mierlo, co-founder van Epilog, uit. Door de nauwe samenwerking met het Universitair Ziekenhuis kunnen wij een beroep doen op jarenlange know-how. Ondertussen werken we al met zeven testcentra over heel Europa samen."

Met de financiële steun en sturing van inversteerders Walter Mastelinck (founder en CEO Transics) en Patrick Keereman (CEO Molecubes en ex-CEO Nuscience) start Epilog nu met de verdere commercialisering van hun software. Daarnaast zijn de procedures gestart voor het behalen van de noodzakelijke CE en FDA-labels om de oplossing internationaal naar de markt te brengen.

Begin

"Dit is nog maar het begin," zegt Vincent Keereman, co-founder van Epilog. "Het is onze bedoeling om het platform op termijn in te zetten voor andere toepassingen. We denken in de eerste plaats aan de diagnosestelling van neurodegeneratieve ziektes zoals de ziekte

 https://epilog.care/

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

4 uur ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

5 uur ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

7 uur ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

7 uur ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

8 uur ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

8 uur ago