Categories: Actueel

CWI spin-off adviseert leveranciers van duurzame energie

CEO Felix Claessen: "Met ‘demand response’ kunnen consumenten hun energievraag afstemmen op het beschikbare aanbod van duurzame energie. Leveranciers ondervinden namelijk hinder van de onbalans tussen de schommelende energievraag van consumenten en het onvoorspelbare aanbod van duurzame energie. Seita verschaft inzicht in hoe vraag en aanbod reageren op flexibele energietarieven. Daarmee kan demand response mogelijk worden gemaakt."

Seita is voortgekomen uit het onderzoeksproject EVA (Electric Vehicle Aggregator), een samenwerkingsverband tussen het CWI, de Technische Universiteit Berlijn en EIT Digital.

Variabele tarieven

Er komt steeds meer duurzame – en goedkopere – energie op de markt. Nieuwe wetgeving maakt het sinds 1 januari 2017 voor leveranciers mogelijk om energie per kwartier te verkopen. De verwachting is dat consumenten binnen twee jaar op grote schaal gebruik zullen kunnen maken van variabele leveringstarieven, waar dit voorheen slechts mogelijk was voor grote zakelijke klanten. Deze verschuiving in de markt biedt kansen voor zowel de vraag- als aanbodzijde van de energiemarkt. Maar de dynamiek en onzekerheid, onder andere van het aanbod van duurzame energie, maken het moeilijk om hier grip op te krijgen.

Consultancypakket

Seita biedt nu een compleet wetenschappelijk ontwikkeld consultancypakket aan waarmee energieleveranciers kunnen doorrekenen welk voordeel er gehaald kan worden uit het gebruik van flexibele energietarieven. Het pakket omvat:

  • Balancing risk: een instrument voor energiehandelaren waarmee financiële risico’s ten gevolge van de onzekerheid in prijs, vraag en aanbod kunnen worden berekend, en de mogelijke kostenbesparing door demand response.
  • Reliable flexibility: een instrument waarmee de mogelijkheid tot demand response van een groep elektrische auto’s kan worden bepaald.
  • Network traffic: een instrument waarmee de invloed van demand response op het elektriciteitsnetwerk kan worden vastgesteld, zodat overbelasting op piekmomenten kan worden voorkomen.

Onvoorspelbaar

Felix Claessen: "Ik ben er van overtuigd dat uiteindelijk de hele maatschappij op duurzame energie kan draaien. Daarvoor zullen we moeten leren omgaan met de onvoorspelbaarheid en de patronen van de natuur, maar ook met die van de mens. De innovatieve analysetechnieken van Seita maken het mogelijk om hier grip op te krijgen. Zo worden energiebedrijven gefaciliteerd om in de toekomst alleen nog maar goedkope duurzame stroom aan hun klanten te leveren. Een positieve ontwikkeling voor consument, markt en ons milieu."

Het oprichten van spin-offbedrijven zoals Seita is een belangrijk instrument voor CWI om technologie en kennis te vermarkten. Seita is het 24e spin-offbedrijf van CWI sinds de oprichting van computerbouwer Elektrologica in 1956. Recente spin-offs zijn onder andere Stokhos (2016), MonetDB Solutions (2013), Spinque (2010) en VectorWise (2008, overgenomen door Actian in 2011).

Meer informatie: Seita  website

Probeer de online balancing risk demo

Contact: info@seita.nl

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

3 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

4 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

4 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

4 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

4 dagen ago