CWI ontwikkelt deelplatform energie voor woonproject Schoonschip Amsterdam

Onderzoekers in het Europese project ‘Grid-Friends’ starten een pilot voor het delen van duurzame energie tussen huishoudens in het Amsterdamse nieuwbouwproject Schoonschip. Door het afstemmen van vraag en aanbod tussen verschillende woningen moet de drijvende woonwijk volledig energieneutraal worden. Het project is in juli van start gegaan, en staat onder leiding van dr. Michael Kaisers van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam.

"Bij duurzame energie uit zon en wind heb je te maken met een sterk wisselend aanbod", zegt Kaisers. "Daarnaast verandert ook de vraag naar elektriciteit, bijvoorbeeld door het opladen van elektrische auto’s. Een woonwijk kan daarom alleen echt energieneutraal en zelfvoorzienend zijn met een smart grid: een intelligent energienetwerk dat de opslag en verdeling van energie tussen de huishoudens regelt. Onze groep op het CWI heeft ruime ervaring met het ontwerp van dergelijke smart grids, en ik ben blij met de mogelijkheid onze kennis in de praktijk in het Schoonschip-project toe te passen."

CWI-onderzoeker Tim Baarslag ontwikkelt de algoritmes voor het netwerk. "Het netwerk moet de energie efficiënt en rechtvaardig verdelen zonder de vrijheid van de huisbewoners te veel in te perken", zegt Baarslag. "Dit vraagt om flexibele algoritmes die snel op de omstandigheden kunnen inspelen. Huishoudens onderhandelen automatisch met elkaar over het uitwisselen van energie op basis van de voorkeuren van iedere bewoner. Dit zijn bijvoorbeeld de balans tussen lage kosten of comfort, en de bereidheid om energie met buren te delen."

Schoonschip is een collectief van 47 huishoudens dat de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa wil zijn. De woonwijk wordt gebouwd in het Johan van Hasseltkanaal, een zijtak van het IJ in Amsterdam Noord. De eerste woningen worden naar verwachting in 2017 opgeleverd. De energiebehoefte van de woningen is bijna volledig gedekt door zelf opgewekte energie uit zonnecellen, thermische zonnecollectoren en biogas.

"Deze ontwikkeling staat in een bredere trend van de ruileconomie: decentralisatie van productie en diensten, en peer-to-peer uitwisseling via deelplatforms," zegt CWI-onderzoeker Hernandez Leal. "De overstap naar duurzame energie betekent dat we allemaal energieproducent worden en dat cooperatieven zoals Schoonschip zelfs aan de energiemarkt kunnen deelnemen. De technologieën die wij ontwikkelen bij Grid-Friends helpen om onze energievoorziening betrouwbaar en efficiënt te houden."

In Grid-Friends werkt de projectleider CWI samen met het Fraunhofer-Institut für Techno-und Wirtschaftsmathematik (ITWM) uit Kaiserslautern, de bedrijven Spectral Utilities en Evohaus die de infrastructuur zullen ontwerpen, en Stichting Schoonschip. Het project is dit jaar van start gegaan en is onderdeel van het Europese ERA-Net Smart Grids Plus programma, met steun van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma. Alle belangrijke bevindingen van het project zullen openbaar gepubliceerd worden, zodat ook soortgelijke initiatieven hiervan kunnen profiteren.

Website GridFriends
Website Schoonschip Amsterdam