Momenteel creëren we met zijn allen elke twee dagen het evenveel data als gedurende de hele menselijke geschiedenis tot aan 2003 werd gegenereerd. Intelligent gebruik van deze data biedt een enorm potentieel voor het genereren van nieuwe kennis en kan voordelen opleveren voor de economie, de wetenschap en de maatschappij. Samen met toonaangevende organisaties die zich bezighouden met ‘Big Data’, nemen onderzoekers van het Amsterdamse Centrum voor Wiskunde en Informatica deel aan het Rethink Big project. Doel van dat project is het maximaliseren van de Europese concurrentiekracht in de Big Data revolutie.
Het Rethink Big project brengt de belangrijkste Europese hardware-, netwerk- en systeemarchitecten samen met de grootste producenten en consumenten van Big Data. Zij gaan op zoek naar de coördinatiepunten die nodig zijn om Europa binnen de komende tien jaar een sterke concurrentiepositie te geven op het gebied van de verwerking en analyse van Big Data. Rethink Big zal een strategische roadmap opstellen om aan te geven hoe de technologische ontwikkelingen in hardware en netwerken kunnen worden benut voor data-analyse. Ook de ontwikkelingen op het gebied van applicaties, algoritmen en systemen worden daarbij betrokken.
CWI-onderzoekers Gunnar Klau en Stefan Manegold nemen deel aan de Rethink Big community van technische en zakelijke experts. Gunnar Klau, hoofd van de Life Sciences groep bij CWI zal de werkgroep Life Sciences applicaties leiden. Stefan Manegold, hoofd van CWI’s Database Architectures groep, leidt de werkgroep Enabling Technologies die kijkt naar frameworks, softwaremodellen, algoritmes en datastructuren, visualisatie.
De deskundigen zullen de huidige competenties met betrekking tot Big Data in Europa inventariseren en evalueren binnen de sectoren hardware, netwerktechnologie en applicatiedomeinen. Zij geven prioriteiten aan aanvullende belangen en gedeelde kansen waarmee kleine, middelgrote en grote ondernemingen optimaal kunnen profiteren van hun investeringen.
Partners
Het Rethink Big Project is een project van twee jaar, dat wordt gefinancierd door het 7e Kaderprogramma van de Europese Unie en gecoördineerd door het Barcelona Supercomputing Center (Spanje). Andere partners zijn de Technische Universität Berlin (Duitsland), Centrum Wiskunde & Informatica (Nederland), École polytechnique fédérale de Lausanne (Zwitserland), The University of Manchester (VK), Universidad Politécnica de Madrid (Spanje), ARM Limited (VK), ParStream GmbH (Duitsland), Internet Memory Research SAS (Frankrijk), No Rack SAS (Frankrijk), Thales (Frankrijk) en Alcatel-Lucent Bell Labs (Frankrijk).