CWI-cryptanalist ontdekt nieuwe cryptografische aanvalsvariant in Flame-virus

Cryptanalist Marc Stevens van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, bekend van de ‘kraak’ van de https-beveiliging in 2008 met een cryptanalytische aanval op MD5, heeft het recente Flame-virus geanalyseerd. Hij ontdekte dat voor deze spy malware een compleet nieuwe, tot nu toe onbekende cryptografische aanvalsvariant van zijn eigen MD5-aanval is gebruikt.

Stevens analyseerde dit met nieuwe, door hem ontwikkelde forensische software. Aanvankelijk ging de onderzoeker ervan uit dat Flame zijn eigen, in 2009 openbaar gemaakte aanval gebruikte maar dit bleek niet het geval te zijn. "Flame gebruikt een nieuwe variant van een ‘chosen prefix collision’ aanval om zich voor te doen als een legale beveiligingsupdate van Microsoft. Het maken van zo’n variant vereist cryptanalyse van wereldniveau," zegt Marc Stevens. "Het is dus zeer belangrijk om te investeren in cryptografisch onderzoek, om deze ontwikkelingen in de praktijk voor te blijven".

Het baanbrekende cryptografie-onderzoek is gedaan in CWI’s Cryptology-groep, die onder leiding staat van prof.dr. Ronald Cramer. Deze groep onderzoekt fundamentele cryptografische vragen vanuit een breed wetenschappelijk perspectief, vooral vanuit de wiskunde, computerwetenschap en natuurkunde. "Zonder ons fundamenteel wiskundig, cryptografisch onderzoek hadden we deze forensische software niet kunnen ontwikkelen", zegt Ronald Cramer. Het onderzoek van Marc Stevens maakt deel uit van diens promotieonderzoek, waarop hij op 19 juni aan het Mathematisch Instituut van de Universiteit Leiden hoopt te promoveren.

De gedetailleerde technische uitleg van CWI-onderzoeker Marc Stevens is hier te vinden:

 TECHNICAL BACKGROUND OF THE FAME COLLISION ATTACK.

Proefschrift Marc Stevens: http://www.cwi.nl/system/files/PhD-Thesis-Marc-Stevens-Attacks-on-Hash-Functions-and-Applications.pdf