Een computerstoring heeft er vorige week voor gezorgd dat Nasa’s Mars rover Curiosity moest overschakelen naar een backupcomputer, terwijl engineers het probleem proberen op te lossen. Tot die tijd staat Curiosity in ‘safe mode’ stil. Zodra de backupcomputer is geupdatet zal de rover weer operationeel worden.
"We zitten nu nog aan het begin van het proces", zei Richard Cook, projectmanager van Curiosity een paar dagen geleden. "We hebben nog zeker enkele dagen tot een week nodig om alles weer opnieuw te configureren."
Het probleem deed zich voor op woensdag 27 februari, toen de Curiosity faalde in een poging om opgeslagen data terug te sturen naar de aarde. Ook mislukte de dagelijks geplande overschakeling naar de slaapstand. Na het onderzoeken van het probleem besloten Curiosity’s engineers donderdag om de rover over te schakelen van de ‘A-side’ computer naar de ‘B-side’ backupcomputer.
Fout in flash-geheugen
Het computerprobleem heeft te maken met een fout in het flashgeheugen van de ‘A-side’ computer. Volgens Cook zijn er bestanden in het geheugen corrupt geraakt. Wetenschappers onderzoeken de oorzaak nog, maar waarschijnlijk zijn de bestanden beschadigd geraakt door kosmische straling. Dit is altijd een gevaar voor elektronica buiten de beschermende atmosfeer van de Aarde.
"De hardware waarmee we vliegen is tolerant ten opzichte van straling," vertelde Cool aan Space.com, "maar er is een grens aan hoeveel de hardware kan hebben. Er is altijd een kans dat stralingsdeeltjes het geheugen kunnen corrumperen. Dat is zeker een mogelijkheid en daar doen we nu onderzoek naar."
Redundant
Zodra Curiosity weer operationeel is kan de rover moeiteloos werken met de backupcomputer. Juist vanwege dit soort problemen, zijn veel ruimtevaartuigen en -voertuigen uitgerust met redundante computersystemen. Magdy Bareh, één van Curiosity’s engineers: "Terwijl we de B-side computer operationeel maken, proberen we de beste manier te bedenken om de A-side te herstellen als een bruikbare backup."
Uiteindelijk zal het team de A-side computer weer aan willen zetten en er zeker van zijn dat beide computers optimaal presteren. Ook gaat het team volgens Cook uitzoeken of er aanpassingen in de software nodig zijn om dit soort problemen in de toekomst te vermijden.
bron: Space.com