CT-scan maakt bronzen beeld transparant

Geheimzinnige papierrollen, doeken en bonen. Die heeft een Tibetaanse artiest in de 15e eeuw in het gouden Boedhabeeld geplaatst dat het Rijksmuseum deze zomer kocht. Dat is zichtbaar geworden met een CT-scan met de onderzoeksreactor van de TU Delft.

Links: foto van Guhyasamaja Akshobhya, Rijksmuseum Amsterdam. Rechts: doorsnede uit de neutronentomografie, TU Delft Reactor Institute

Deze meettechniek maakt gebruik van de neutronenstraling van de reactor, waarmee het metalen beeld transparant wordt. Hierdoor kon men voor het eerst de vele objecten zien die de kunstenaar uit de 15e eeuw in het beeld heeft geplaatst om het ritueel tot leven te wekken. Dit onderzoek wordt gedaan aan een aantal van de bronzen voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam, de Van Leeuwenhoek microscopen en het Ommerschans zwaard van het Rijksmuseum voor Oudheden. Door het non-invasieve karakter van het onderzoek kan het vakmanschap uit deze eeuwenoude samenlevingen in beeld worden gebracht.

FISH Neutron Imaging

FISH (First Imaging Station Holland), thermisch en koud, zijn twee neutronenbeeldvormingsfaciliteiten met een gemiddelde resolutie die zijn geïnstalleerd in de 2,3 MW onderzoeksreactor van de TU/D. Deze instrumenten dienen als bron voor nationale en internationale wetenschappelijke, educatieve en industriële toepassingen. De techniek biedt niet-invasieve, in-operando 2D- en 3D-neutronenbeeldvormingsmogelijkheden, waardoor gedetailleerde analyse van het grootste deel van de monsters op lengteschalen van micrometers tot decimeters mogelijk is.

De instrumenten zijn ontworpen om een ​​breed scala aan onderzoeken te ondersteunen en maken uitgebreide studies van materialen en structuren mogelijk. Ze zijn bedoeld om een ​​breed scala aan toepassingen te vergemakkelijken, zoals de interne structuur van technische materialen, inspectie van smeermiddelen in motoren, interne corrosie-inspectie, microstructuur van kristallisatie in stalen lassen, scheuren in composietmaterialen, in-situ-studie van Li-ionbatterijen, cultureel erfgoed, wateropname in plantenwortels en bodem, rotsen, et cetera.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *