
UT-hoogleraar Wiendelt Steenbergen doet een beroep op het brede publiek in de strijd tegen borstkanker. Zijn vakgroep en het Medisch Spectrum Twente werken al enkele jaren aan een compleet nieuwe techniek om borstkanker op te sporen. De wetenschappers willen nu onder meer onderzoeken of je met hun techniek, die Pammografie is gedoopt, ook in staat bent om kwaadaardige borsttumoren te detecteren bij vrouwen jonger dan 50 jaar. Voordelen van de techniek zijn in ieder geval dat er geen gebruik gemaakt wordt van röntgenstraling en dat de meting pijnloos is.
Steenbergen hoopt met crowdfunding geld bij particulieren, bedrijven en andere organisaties in te zamelen om te onderzoeken of de methode inderdaad geschikt is voor borstkankerdetectie bij jongere vrouwen en om een apparaat te bouwen dat geplaatst kan worden in een centrum voor bevolkingsonderzoek in Oost-Nederland.
Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker en rond de 25 procent daarvan overlijdt binnen tien jaar na het stellen van de diagnose. Over het algemeen geldt dat hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, des te hoger de overlevingskansen zijn. Om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen, krijgen alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker waarbij tweejaarlijks röntgenfoto’s (mammogrammen) van de borsten gemaakt worden. Hoewel veel kwaadaardige tumoren door het screeningsonderzoek worden ontdekt, kleven er ook wat nadelen aan dit bevolkingsonderzoek. Zo is mammografie minder geschikt voor vrouwen onder de 50 (omdat röntgenstraling minder goed door jong borstweefsel heengaat), worden er nog steeds kwaadaardige tumoren over het hoofd gezien en blijkt bij 70 procent van de vrouwen die worden doorverwezen voor vervolgonderzoek niets aan de hand.
Nieuwe methode
De onderzoekers hebben een nieuw apparaat, een Pammograaf ontwikkeld. Dit apparaat belicht de borst met korte lichtpulsen die ultrageluid veroorzaken op plekken waar zich veel bloed bevindt, zoals rond kwaadaardige tumoren. Het ultrageluid reist vervolgens vanuit de tumor naar het huidoppervlak, waar je het kunt meten. De onderzoekers hebben laten zien dat je met de techniek vrijwel alle kwaadaardige borsttumoren kunt detecteren, en soms ook duidelijke afbeeldingen kunt maken in gevallen waar je met röntgenafbeeldingen nauwelijks iets ziet. Het licht dringt, in tegenstelling tot röntgenstraling, ook door in jong borstweefsel, waardoor borstkankerscreening voor vrouwen onder de 50 jaar in beeld komt. Bijkomend voordeel is dat de meting pijnloos is, omdat de borst niet samengedrukt hoeft te worden, wat bij gewone mammografie wel het geval is.
Geld doneren
Met behulp van crowdfunding via Flintwave, het eerste crowdfundingplatform voor wetenschappers in Nederland, willen de onderzoekers geld inzamelen. Dit willen ze besteden om te onderzoeken of hun methode inderdaad geschikt is voor jongere vrouwen en om een Pammograaf te bouwen voor een centrum voor bevolkingsonderzoek in Oost-Nederland.
Steenbergen: "Om te onderzoeken of Pammografie inderdaad kan helpen om meer vrouwen borstkanker te laten overleven is veel onderzoek nodig. We hopen daarom dat zo veel mogelijk particulieren en bedrijven geld doneren. Alle bijdragen, hoe klein ook, zijn welkom. Wat we willen is pijnloos borstkankeronderzoek, voor álle vrouwen."
Volgens Steenbergen is Crowdfunding een goede manier om, in tijden van gewijzigd overheidsbeleid en teruglopende onderzoeksfinanciering, toch geld te vinden voor relevant onderzoek. "Op deze manier heeft de particuliere donateur direct invloed op het wetenschappelijke onderzoek dat wordt uitgevoerd."
Meer informatie over het project en mogelijkheden om er aan bij te dragen vindt u (vanaf 1 maart) op de website van Flintwave, die ook te benaderen is via http://www.pammografie.nl/. Middels deze website en via twitter en facebook houden de onderzoekers iedereen op de hoogte van de vorderingen van het project.
Het onderzoeksteam
Het onderzoek is een samenwerkingsverband van de vakgroep Biomedical Photonic Imaging van het onderzoeksinstituut Mira van de Universiteit Twente, het Centrum voor Mammacare van Medisch Spectrum Twente in Oldenzaal en de Maatschap Radiologie Oost-Nederland.
Crowdfunding Pammografie from University of Twente on Vimeo.