Crosswind onderzoekt mogelijkheden duurzame energie Noordzee

Het CrossWind consortium, een samenwerking tussen Shell en Eneco, gaat het derde subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee bouwen en exploiteren, in het windenergiegebied Hollandse Kust (noord).

Met de komst van dit windpark zal windenergie op zee in 2023 in 16% van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag voorzien. Het windpark gaat ruim 750 MW aan vermogen leveren. Samen met CrossWind gaat TNO werken aan onderzoek en demonstratie van zonne-energie op zee bij het nieuwe offshore windpark. Het consortium is van plan Hollandse Kust (noord) in 2023 in gebruik te nemen. Het offshore zonnepark zal minimaal 0,5 MWp groot zijn en in 2025 aangelegd worden.

Belangrijke onderzoeksthema’s voor zonne-energie op zee zijn de robuustheid en levensduur van dergelijke systemen, de energieopbrengst en de ecologische effecten. Daarnaast gaat CrossWind  verschillende innovaties testen op het gebied van energieopslag en flexibiliteit, welke mogelijk in toekomstige windparken op grotere schaal toegepast kunnen worden.

Het windpark Hollandse Kust (noord) ligt zo’n 18.5 kilometer uit de kust van Noord-Holland. CrossWind gaat 69 windturbines met elk een vermogen van 11 MW plaatsen. Het merendeel van de windturbines ligt op meer dan 1 km afstand van elkaar. De elektriciteitskabel naar land en het ‘stopcontact’ op zee wordt door netbeheerder TenneT aangelegd.

Onderstaande afbeelding van de Rijksoverheid geeft een impressie van hoe het windpark eruit komt te zien:
windpark

De komende jaren worden nog meer windparken op zee afgerond en zal de hoeveelheid elektriciteit die zij leveren sterk toenemen. Op dit moment staan er windparken op zee met een totaal vermogen van ongeveer 1 gigawatt (GW), aan het einde van het jaar zal dit bijna 2,5 GW zijn. In 2023 zal windenergie op zee toenemen naar een totaal vermogen van 4,7 GW. Daarmee wordt het doel voor windenergie op zee uit het Energieakkoord naar verwachting binnen het budget en de planning behaald. In 2030 zal het totaal vermogen verder oplopen tot 11 GW, dat is zo’n 40% van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag.