Countdown voor derde lancering van Vega raket met Hollandse hightech

In de vroege ochtend van dinsdag 29 april, om 03:35:15 uur Nederlandse tijd, wordt de derde Vega raket gelanceerd, voorzien van een tussentrap van het Nederlandse ruimtevaartbedrijf Dutch Space. De satelliet aan boord – aardobservatiesatelliet KazEOSat-1 van Kazachstan – is uitgerust met zonnepanelen van het Leidse bedrijf. Vlucht VV03 is de derde lancering van Vega, volgend op de kwalificatievlucht in februari 2012 en de missie in mei 2013. De lancering vindt plaats vanaf de Europese lanceerbasis in Kourou, Frans-Guyana.

De Vega interstage 1/2 is een volledig Hollands hightech product; Dutch Space ontwikkelde de complexe structuur voor de lanceerder in nauwe samenwerking met Nederlandse partners. Zo leverde Microtechniek de panelen, zorgde PM-Aerotec voor het pelzen daarvan, leverde UMI onderdelen zoals klemmen voor de retroraketten, bewerkte het bedrijf Torpedo de ringen, verschafte Pentacon de tooling voor het samenbouwframe en behandelde Surface Treatment de oppervlakte van de tussentrap. Naast de tussentrap 1/2 voor Vega, levert Dutch Space ook de motorframes voor de  Ariane 5 raketten, zo’n zes à zeven per jaar.

Vega raket

Vega is een draagraket van ESA (European Space Agency) voor relatief kleine satellieten. De ‘single body’ lanceerder bestaat uit drie vaste brandstoftrappen en een bovenste trap met vloeibare brandstof. Vega wordt vooral gebruikt voor wetenschappelijke en aardobservatie missies en kan – in tegenstelling tot de meeste andere kleine lanceerders – diverse satellieten voor verschillende banen ineens naar de ruimte brengen. Naast Vega opereren ESA’s Ariane 5 voor zware vracht en de Soyuz raket voor medium belading.