Continental: “Op AI gebaseerde besluitvorming mag nooit discrimineren”

Continental heeft een ethische code ontwikkeld voor het gebruik van AI-systemen. De code komt overeen met internationale regelgeving zoals de EU-ethische richtlijnen voor betrouwbare AI, is van toepassing op alle locaties wereldwijd en dient als gids voor alle samenwerkingspartners van het bedrijf.

Chief technology officer Dirk Abendroth: "Slimme algoritmen spelen een grote rol in de auto-industrie, zoals bij autonoom rijden. Als technologiebedrijf zijn wij ervoor verantwoordelijk dat al onze productontwikkelingen en interne processen overeenstemmen met ethische normen. Daarom mag op AI gebaseerde besluitvorming nooit discriminerend zijn. AI kan en mag alleen worden geprogrammeerd en gebruikt in overeenstemming met duidelijke ethische normen principes."

Het regelgevingskader focust zowel op de transparantie van computergebaseerde beslissingen als zowel gegevensbeveiliging. Als belangrijke beslissingen door computers worden overgenomen, een basisvoorwaarde voor acceptatie is dat mensen begrijpen hoe zo’n zelflerend systeem werkt. Waar komen de data vandaan? Welke verwerkingsstappen leiden tot welke acties? Hoe worden de gegevens opgeslagen?

"Zulke vragen zijn essentieel als het gaat om het vormgeven van de mobiliteit van de toekomst. Continental vertrouwt voor een groot aantal producten op AI. Bijvoorbeeld camera-gebaseerde rijhulpsystemen met objectherkenning, bochtassistentsystemen en gebarenherkenning als communicatiemiddel tussen mensen en voertuigen. Dergelijke systemen met AI-functies kunnen grote hoeveelheden gegevens bijna in realtime verwerken en betere resultaten leveren met elk stukje nieuwe informatie dat wordt ontvangen."