EO

Volkert van der Wijk, De Taaie Tiller

Header constructeursdag

 

Algemene info   Aanmelden   Programma   Sponsoren

 

 

De Taaie Tiller

Volkert van der Wijk, De Taaie Tiller 

volkertVolkert van der Wijk is beeldend kunstenaar, Universitair Docent aan de TU Delft bij de vakgroep Mechatronic System Design, en visiting research fellow aan King's College London. Hij is in 2014 cum laude gepromoveerd aan de Universiteit Twente op het ontwerpen van gebalanceerde mechanismen en ontving in 2008 de Wim van der Hoek DSPE Constructeursprijs voor het beste afstudeerwerk op het gebied van werktuigbouwkundig construeren.

 

Nu met een VENI beurs, werkt hij verder aan zijn wetenschappelijk onderzoek naar ontwerpmethoden voor gebalanceerde en dynamisch uitmuntende mechanismen. Dit is van groot belang voor de snelle hoge-precisie robotmanipulatoren in de verpakkings- en halfgeleiderindustrie en het is ook prachtig toepasbaar in de bewegende architectuur en kunst.

 

 

De Taaie Tiller: bewegend kunstwerk vol berekeningen

taaie tiller 

De Taaie Tiller is een machine die de kijker aanmoedigt de moed nooit op te geven en is geboren uit een idee van vorig jaar overleden schrijver en journalist Henk Hofland. Hofland, in 2002 gastschrijver aan de TU Delft, introduceerde in zijn gastcolleges de Sisyphus-machine, een door de wind aangedreven machine die telkens weer een rotsblok optilt uit het water, omhoog brengt en laat vallen.

 

Volkert van der Wijk nam deel aan deze colleges en bedacht in 2006 De Taaie Tiller die in mei 2017 werkelijkheid werd. ‘De Taaie Tiller' is een dynamisch balansmechanisme dat na 2,5 jaar bouwen op 9 mei van dit jaar is onthuld op de Universiteit Twente. Het kunstwerk is een is een opmaat voor een nog 6 maal zo grote versie die in Rotterdam moet komen.

 

De lezing zal gaan over het ontwerpproces van De Taaie Tiller van de Universiteit Twente en de vele berekeningen die hiervoor nodig waren. Dit zijn berekeningen over onder andere de balans, het dynamisch gedrag, de aandrijving door middel van variërende watermassa's en het precies oppakken, loslaten en opvangen van de 300 kg zware last.
 

 

Algemene info   Aanmelden   Programma   Sponsoren

 

 

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden