‘Connected’ beha detecteert borstkanker beter dan mammogram

Vroege detectie is van vitaal belang om uitzaaiingen bij borstkanker te voorkomen en een volledig herstel mogelijk te maken. Daarom ondergaan veel vrouwen regelmatig een onplezierig routineonderzoek: het maken van een mammogram. Als dat alles behalve comfortabele onderzoek nu eens kon worden vervangen door het simpelweg aantrekken van een diagnose-beha?

De startende onderneming Cyrcadia Health verricht pionierswerk met een systeem dat bestaat uit een reeks temperatuursensoren die zijn ondergebracht in een beha. Daarbij horen een algoritme en een app, die samen – als het gaat om dicht borstweefsel – borstkanker vroeger en beter detecteren dan een mammogram.

Rob Royea, de CEO van Cyrcadia Health, zegt dat het zijn doel is om in 2016 de in de VS benodigde FDA approval voor de iTbra te hebben verkregen. Artsen kunnen de beha dan aan patiënten aanbieden, in plaats van het mammogram. Uiteindelijk zou hij zelfs in de detailhandel te koop moeten zijn, ter vervanging van het maandelijkse zelfonderzoek.

Het product ziet er uit als een sportbeha en zal een ingeweven gaasvormig raster bevatten van sensoren, dat wordt gemaakt door Flextronics. De sensoren registreren temperatuurveranderingen en monitoren zo een toenemende bloedstroom ten gevolge van een groeiende tumor. De eerste beproevingen op de Ohio State University toonden aan dat met temperatuur-sensing kankerweefsel is te detecteren. Nu wordt nog verder onderzoek uitgevoerd en is het FDA-goedkeuringsproces in gang gezet.

Zoals bij elk ‘connected’ product is het totaal groter dan de som der delen. Door een draadloze verbinding tussen de beha en de arts of de telefoon van de patient is dit digitale systeem aanmerkelijk comfortabeler te dragen dan een eerder geïntroduceerd analoog systeem met een bijbehorende data-pack. Dankzij kleinere en goedkopere sensoren is het mogelijk om er een groot aantal van in de beha onder te brengen. Door de data van de sensoren te verzamelen, ze direct te analyseren en te vergelijken met gegevens van andere patiënten en de informatie die al bekend is over borstkanker, kan de detectie snel plaatsvinden en worden teruggekoppeld naar de patiënt.

Dit voorbeeld laat zien dat het Internet of Things niet zomaar een vaag concept is, maar een verzameling van technologische ontwikkelingen die samen op een nieuwe manier worden toegepast. De iTbra wordt ondersteund met een documentaire die is gesponsord door Cisco, en die volgende maand wordt vertoond tijdens SXSW Film in Austin, Texas.. Cisco is geïnteresseerd omdat het zaken hoopt te doen door ‘ouderwetse’ ondernemingen te laten zien hoe ze nieuwe technologie kunnen invoeren in hun dagelijkse bedrijfsvoering.