Computers schrijven romans- maar wie wil ze lezen?

Het is 30 november 2013, 10.00 uur ‘s avonds. Een schrijver wil nog in november een roman voltooien. Hij pakt zijn laptop en begint furieus te typen. Tegen middernacht is hij klaar met zijn boek I Got a Alligator for a Pet. Een wereldrecord? Nee hoor, gewoon een slim stukje code.

I Got a Alligator for a Pet, geschreven door een computerprogramma, maakte deel uit van de Amerikaanse National Novel Generation Month (NaNoGenMo), een wedstrijd waarin programmeurs apps schrijven die automatisch ten minste 50 000 woorden genereren. De wedstrijd is vorig jaar bedacht door internetkunstenaar Darius Kazemi. Er zijn geen prijzen te winnen en de roman hoeft ook niet per se een samenhangend verhaal te zijn. Er zijn bijna geen wedstrijdregels – alleen het boek en de code waarmee het werd geschreven moet worden ingediend.

Veel van de  inzendingen van vorig jaar gebruik als bron materiaal dat door mensen is geschreven, in tijdschriften, tweets, Jane Austen en dergelijke. Een zo’n boek bestond uit 50 000 woorden van huisgenoten diue ruzie maakten over het schoonmaken van hun woning. Ook de andere boeken konden een vergelijking met Shakespeare of Hemmingway niet weerstaan, maar ze zijn bijna zonder uitzondering komisch.

Kazemi’s eigen bijdrage, Teens Wander Around a House, begintals volgt:  "Philomena, Dita, Vivianna, Darby, Kiah en Gale waren tegelijkertijd door hun respectieve moeders afgezet bij hetzelfde feestje. Hoe merkwaardig." Inderdaad…

Kazemi vindt dat hoe minder menselijk de output is, hoe meer die intrigeert. "Wat ik wil zien is code die buitenaardse romans produceert, die ons verbazen door hun pure buitenaardsigheid. Computers die als het ware romans voor computers schrijven.

Het idee dat computers zelfstandig teksten gaan schrijven, staat volop in de belangstelling. De afgelopen jaren is de ‘algoritmische journalistiek’ begonnen met een voorzichtige opmars binnen seieuze publicaties. Vorig jaar bracht een algoritme van de Los Angeles Times als eerste het nieuws over een lichte aardbeving in LA. Een van de bekendste schrijfalgoritmen, gemaakt door Narrative Science, wordt door een aantal nieuwspublicaties gebruikt, waaronder Forbes.

Deze robotauteurs zijn nog tamelijk beperkt en lijken nu nog  vooral geschikt voor nieuws in de vormen van statistieken en spreadsheets – zoals sport, financiën, het weer. De teksten zijn simpel maar effectief en lijken op het eerste gezicht perfect menselijk.

Maar Kristian Hammond van Narrative Science is ervan overtuigd dat computers in 2017 Pulitzer-waardige verhalen kunnen schrijven en dan verantwoordelijk zijn voor 90% van het nieuws.

Bron Singularity Hub