Categories: Actueel

Computergame in vorm van stoeptegel

Hoe krijg je kinderen samen aan het bewegen in een tijd van computergames? Rennend en springend gamen op een openbaar speeltoestel kan de oplossing zijn. TNO’ers bedachten slimme stoeptegels, die van druksensoren en kleurrijke led-verlichting zijn voorzien. Kinderen kunnen er verschillende ren- of geheugenspelletjes op spelen.

David Klein is eigenaar van Vormdrift en werkte in 2007 het TNO-idee van de gametegel met een aantal partners uit, via de SBIR-regeling. En zo ontstond de Twinkeltegel, een computergame in de vorm van een stoeptegel. Klein maakte gebruik van TNO-kennis tijdens de productontwikkeling, onder meer bij het bepalen van de randvoorwaarden en het kiezen van de doelgroep.

"Het onderzoeksinstituut bemiddelde ook bij de aanleg van het eerste schoolplein met Twinkel Tegels in Delft. De fysieke inspanning die kinderen leveren tijdens het spelen met de tegels is getest door de Haagse Hogeschool en was zeer hoog."

Technologie zoekt ondernemer

Jaarlijks organiseert onderzoeksorganisatie TNO ‘Technologie zoekt Ondernemer’. Tijdens dit evenement worden perspectiefvolle ideeën, bedacht door TNO-onderzoekers, aangeboden aan innovatieve ondernemingen. TNO ondersteunt Mkb-ondernemingen bij de verdere ontwikkeling van deze productideeën, zowel technologisch als financieel. Klein is een enthousiast deelnemer. "Een jaar of zes geleden was ik voor het eerst aanwezig op dat evenement", vertelt hij. En dat leverde dus de Twinkeltegel op.

Beoordelingscommissie overtuigen

Het lukt niet altijd om een TNO-idee om te buigen in een concreet product. Hij vertelt over een van zijn andere pogingen om de SBIR die al jarenlang bezig in te zetten. "Ik bedacht een verbeterd concept voor solar cookers. Maar kon de beoordelingscommissie van TNO helaas niet overtuigen met mijn plan." Toch is de werkwijze Klein op het lijf geschreven. "Ik vind het een uitdaging om nieuwe producten te ontwikkelen, partijen bij elkaar te brengen, concepten te bedenken, te testen en uiteindelijk op de markt te brengen. Het mooie van de SBIR is dat de ondernemer eigenaar wordt van het uiteindelijke product. Dat betekent dat je er ook daadwerkelijk in moet investeren en dat de commissie plannen met ambitie wil zien."

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

4 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

4 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

5 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

5 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

5 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

5 dagen ago