Computer-dino helpt dove kinderen bij het TV kijken

Computergestuurde ‘avatars’ vormen een veelbelovende manier om televisieprogramma’s beter te ontsluiten voor dove en slechthorende kinderen. Dat blijkt uit onderzoek dat TNO voor en met de NPO heeft uitgevoerd. In het onderzoek heeft TNO een systeem ontwikkeld dat televisieprogramma’s kan voorzien van gebaren via een geanimeerde ‘computerdino’. Dit systeem is gevalueerd met een aflevering van het kinderprogramma ‘Zandkasteel’.

Computergestuurde ‘avatars’ vormen een veelbelovende manier om televisieprogramma’s beter te ontsluiten voor dove en slechthorende kinderen. Dat blijkt uit onderzoek dat TNO voor en met de NPO heeft uitgevoerd. In het onderzoek heeft TNO een systeem ontwikkeld dat televisieprogramma’s kan voorzien van gebaren via een geanimeerde ‘computerdino’. Dit systeem is toegepast op een aflevering van het NTR kinderprogramma ‘Zandkasteel’, die vervolgens op een school voor dove en slechthorende kinderen is getoond. De kinderen, van 6 … 8 jaar, waren zichtbaar enthousiast over de dino en gaven aan dat ze het televisieprogramma er beter door konden begrijpen. Ook de betrokken experts gaven de meerwaarde aan van de virtuele gebarentolk. Het systeem is nog een ‘proof of concept’; er is nog flink wat onderzoek nodig voor de technologie op grotere schaal kan worden ingezet.

Aan de realisatie van het project hebben diverse partijen bijgedragen: De NTR heeft materiaal van het Zandkasteel ter beschikking gesteld. Gebarentaalonderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen creëerden de gebaren die door de dino worden uitgebeeld. Voor het uitbeelden van de gebaren wordt gebruik gemaakt van de Animgen technologie ontwikkeld aan de University of East Anglia. De evaluatie met dove en slechthorende kinderen vond plaats op de Auris Dr. M. Polanoschool in Rotterdam.

Op basis van de resultaten en de reacties willen de NPO en TNO met de betrokken partijen kijken of het onderzoek in Europees verband kan worden voortgezet. Daarnaast wil de NPO volgend jaar een aantal afleveringen van Zandkasteel met de gebarende avatar gaan uitzenden.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden in het onderzoeksrapport (beschikbaar in het Engels)