Commercialisatie revalidatierobot van start

Met een nieuwe subsidie van 1,6 miljoen euro wordt de revalidatierobot LOPES doorontwikkeld tot een commercieel product. De productie en commercialisatie van deze revalidatierobot, zal zo’n 20 tot 50 arbeidsplaatsen voor Twente opleveren. De LOPES helpt mensen die na een hersenbloeding gedeeltelijk verlamd zijn sneller revalideren. De verwachting is dat de robot binnen twee jaar in klinieken kan worden getest, waarna een verdere introductie op de markt kan volgen.

De afgelopen jaren is aan het instituut MIRA van de Universiteit Twente de LOPES (Lower extremity Powered ExoSkeleton) ontwikkeld. Dit is een robot die de loopbeweging ondersteunt van mensen die (meestal na een herseninfarct) gedeeltelijk verlamd zijn geraakt. De robot vormt als het ware een extra paar benen voor de patiënt: de LOPES maakt de loopbeweging en de patiënt die ‘in de robot plaatsneemt’ loopt mee op een loopband. De robot werkt op basis van het principe ‘Assistance as Needed’. Dit houdt in dat de patiënt zelf actief beweegt en de robot de patiënt alleen naar behoefte ondersteunt.

Principe werkt
In het LOPES-project is de effectiviteit van deze aanpak aangetoond, vertelt onderzoeker dr. ir. Herman van der Kooij van de Universiteit Twente. "We hebben met de robot aangetoond dat het principe werkt, maar het apparaat zelf is nog niet geschikt voor de kliniek."

In het vervolgtraject wordt daarom het ‘Assistance as Needed’- principe doorontwikkeld, de aansturing verbeterd en een nieuwe testopstelling geconstrueerd. Uiteindelijk moet dit leiden tot een commerciële versie van de robot die geschikt is voor gebruik in de kliniek.

Subsidie
Het Ministerie van Economische Zaken heeft onlangs in het kader van het programma Pieken in de Delta voor dit project een subsidie van ruim acht ton toegekend. De Provincie Overijssel heeft eenzelfde bedrag beschikbaar gesteld. Naar verwachting zal de productie en commercialisatie van de robot 20 tot 50 arbeidsplaatsen voor de Twentse regio opleveren.

Partners bij de doorontwikkeling zijn MIRA (Instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde van de Universiteit Twente), Roessingh Research & Development (Enschede), Maartenskliniek Research (Nijmegen) en de bedrijven DEMCON advanced mechatronics (Oldenzaal) en MOOG (Nieuw-Vennep).