Coating voorkomt koudlas bij bout/moer-verbindingen

Koudlas bij roestvaststalen (RVS) bouten en moeren die tijdens het monteren gaan vreten en vastlopen is een algemeen bekend probleem. Het gevolg is dat de moeren met grof geweld moeten worden losgeslagen of -geslepen. Kobout uit Hendrik-Ido-Ambacht meent nu de oplossing voor koudlas te hebben ontwikkeld: RVNexus, een coating op basis van een polymeer. Kobouw presenteert RVNexus volgende week op de Technishow (standnummer: 10.E022).

Het fenomeen koudlas (‘galling’) treedt op bij RVS schroefdraadverbindingen. Vooral als de verbindingen machinaal in elkaar worden gezet, kunnen door de hoge wrijving de draadgedeeltes van bijvoorbeeld de bout en moer met elkaar versmelten. Maar dit kan ook voorkomen bij het met de hand aandraaien van een verbinding. Het komt voornamelijk voor bij RVS bevestigingsmateriaal, maar bijvoorbeeld ook bij hydrauliekkoppelingen. Koudlas doet zich ook bij normaal koolstofstaal wel eens voor, maar niet in de mate zoals bij austenitisch roestvast staal.

Voorkomen

Koudlas kan op verschillende manieren worden voorkomen, bijvoorbeeld manueel monteren, smeermiddel gebruiken of verschillende kwaliteiten RVS voor moer en bout gebruiken. Geen van deze methodes neemt het probleem echter helemaal weg . Een vierde oplossing om koudlas te voorkomen is het aanbrengen van een zinklaag van 5 … 7 μm op de RVS moeren. Het laagje zink zorgt dat de contactvlakken bij een verbinding uit twee verschillende materialen bestaan. Hiermee wordt het risico op vreten aanzienlijk verkleind. Een nadeel is wel dat de zinklaag niet goed samen gaat met aluminium, terwijl RVS vaak wordt gemonteerd in combinatie met aluminium. Een tweede nadeel kan zijn dat de moeren optisch niet van roestvast staal lijken te zijn; de moer met zinklaag zou teveel op een verzinkte moer lijken en dat kan vragen op roepen.

Polymeerbasis

RVNexus leunt op dezelfde achterliggende gedachte als die van het aanbrengen van een zinklaag: het verminderen van de kans op koudlas door contactvlakken uit verschillende materialen. Het is een coating op polymeerbasis die wordt aangebracht op moeren en borgmoeren. Het kan ook op de bouten worden aangebracht maar op de moeren alleen volstaat. Moeten bouten in tapgaten worden gedraaid dan kunnen bouten met coating worden gebruikt. Smeermiddelen zijn niet meer nodig. Volgens Kobout kunnen moeren en borgmoeren met RVNexus zonder smeermiddel probleemloos op beschadigde bouten worden gedraaid. Prettige bijkomstigheid is dat de coating niet gevoelig is voor ontvetters en beschermt tegen diverse chemicaliën als zuren, basen en oliën.

Praktijkervaring

Met de anti-koudlascoating is inmiddels al de nodige praktijkervaring opgedaan. Een van de toepassingen is die bij mangatdeksels op zeeschepen. Ook de spuiten van landbouw-spuitmachines worden voorzien van RVNexus-moeren. De machines sproeien vloeibare mest over het land en voorheen  werden de RVS moeren en borgmoeren ernstig aangetast door de vloeibare kunstmest.

www.kobout.nl

www.rvnexus.nl