Het Amerikaanse bedrijf Carbon3D heeft een 3D-printtechniek die naar eigen zeggen 25 tot 100 keer sneller is dan nu gangbare technieken. De nieuwe techniek heet Continuous Liquid Interface Production (Clip) en print objecten sneller, waardoor je deze als het ware live ziet ‘groeien’.
Clip lijkt heel erg op DLP/SLA-printing. Het te printen object hangt aan een plaatje en verrijst uit een badje met hars. Dit hars wordt hard door er UV-licht op te laten schijnen.
In het vat met hars worden impulsen met UV-licht en zuurstof met elkaar afgewisseld. Zuurstof houdt de hars vloeibaar en door UV-licht hardt de hars uit.
Onderin de bak met hars zit een speciaal raam, wat niet alleen UV-licht, maar ook zuurstof doorlaat. Daardoor ontstaat er onderin de bak met hars een zogeheten ‘dode zone’ van slechts enkele tienden micrometer dik, waar de reactie wordt tegengehouden.
Hierdoor kan de 3D-printer de materiaaleigenschappen van de hars zo precies beïnvloeden dat er een object in een continu-proces (zie onderstaande animatie) geprint kan worden, wat ten opzichte van DLP/SLA een flinke snelheidswinst geeft.
Hoog detail
De details van 3D-geprinte objecten zijn kleiner, dus het oppervlak wordt gladder. Onder een elektronenmicroscoop zie je ook geen laagjes meer.
Met Clip kunnen zowel elastische als stugge elastomeren worden geprint, voor verschillende materiaal-eigenschappen.
CEO en mede-oprichter van Carbon3D, dr. Joseph DeSimone: "3D-printen in zijn huidige vorm heeft de belofte van een revolutie in de maakindustrie niet waargemaakt. Onze Clip-technologie brengt de snelheid, de consistentie in de mechanische kwaliteit van het materiaal en de vrijheid bij materiaalkeuze die dat gaan veranderen."
Wanneer de eerste printers op basis van het Clip-proces beschikbaar zijn is nog niet bekend. Surf voor meer informatie naar de website van Carbon3D en bekijk ook de TED-talk van DeSimone en het demofilmpje van een 3D-print (10x versneld) hieronder.
bron: Carbon3D