Chip controleert rijping van fruit

Imec en Holst Centre hebben een single-chip electrochemische sensor gedemonstreerd die ethyleen kan detecteren in hoeveelheden vanaf of 200 … 300 ppb (parts per billion). Daarmee zijn kleine en goedkope ethyleendetectiesystemen te maken voor toepassing in de distrinutie en detailhandel van fruit.

Ethyleen is een gasvormig plantenhormoon dat wordt geproduceerd door fruit en dat verantwoordelijk is voor de rijping. Het wordt ook in hoge concentraties (~1000 ppm) over opgeslagen fruit gesproeid om het sneller te doen rijpen, zodat het eetbaar is als het de consument bereikt. Goedkope en nauwkeurige ethyleensensoren zouden een betere beheersing van dat proces mogelijk maken en afval bij distributeurs en de detailhandel voorkomen. De huidige ethyleendetectiesystemen zijn dure, grote laboratoriuminstrumenten, die niet geschikt zijn voor deze toepassing.

De goedkope sensor van imec en Holst Centre is gebaseerd op een niet-zure elektrolyt die niet verdampt. Hij kan worden geproduceerd op goedkope substraten, zoals glas of folie. Door recente verbeteringen kan de sensor stapgrootten van 100 ppb detecteren in concentraties van minder dan 1 ppm en dat maakt hem direct geschikt voor gebruik in  fruitopslag. Volgens de ontwikkelaars is het voor het eerst dat een single-chip ethyleensensor lage, voor de industrie relevante detectiewaarden combineert met lage vermogensconsumptie en lage kosten.

Imec en Holst Cenre willen nu samenwerken  met componenten- en systeemleveranciers om de sensor toe te passen in ethyleen meet- en regelsystemen. De sensor wordt nog verder geminiaturiseerd en de gevoeligheid wordt verder verhoogd tot ~10 … 20 ppb om ook andere toepassingen mogelijk te maken, zoals monitoring van planten, groenten en bloemen in kassen.  Ook op het programma staan nog een extra verlaging van de vermogensopname,  verdere verbetering van speciale uitleeselektronica om een compleet miniatuur systeem mogelijk te maken, en ontwikkeling van de sensor op een flexibel substraat, zodat hij in slimme verpakkingen kan worden toegepast.