
Een nieuwe microprocessor van IBM moet tot op zekere hoogte gaan werken als het menselijk brein. Evenals bij onze hersenen legt de processor op eigen initiatief verbindingen. Zo komt volgens IBM de cognitieve computer’ weer een stuk dichterbij.
Computersystemen kunnen informatiestromen alleen verwerken via een vast patroon. Alleen de routes die aangelegd waren door de maker konden worden gebruikt. Het menselijk brein legt de verbindingen, synapsen, zelf aan. IBM richt zicht nu op deze tekortkoming van computers. Het raamwerk van processorkernen en elektrische verbindingen lijkt sterk op een brein. Het ‘SyNAPSE’-systeem (Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics) legt geen nieuwe verbindingen aan. Op basis van ervaringen leert het systeem wel welke verbindingen meer aandacht moeten krijgen. Voor deze verbindingen wordt vervolgens het volume opgeschroefd.
Mijlpaal
De chip vormt een mijlpaal in een al zes jaar lopend project waar 100 onderzoekers bij zijn betrokken. Het project wordt met ongeveer $ 41 miljoen door de Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa). Met de prototypen wordt het toenemende belang van parallel processing onderstreept. Maar het zal nog minstens tien jaar duren voor dat de chip werkelijk in productie wordt genomen.
"Het gaat niet zozeer om wat de chip doet, maar om hoe hij het doet", zegt professor Giulio Tononi, psychiater aan de University of Wisconsin in Madison die samen met IBM aan het project heeft gewerkt. De belangrijkste eigenschap is dat de chip informatiesoorten kan verwerken waarvoor hij niet specifiek is verwerkt.
IBM-projectleider Dharmendra Modha legt uit dat de chip beschikt over functies die zich gedragen als digitale neuronen and synapsen. Elke core beschikt ook over eigen reken-, communicatie- en geheugenfuncties. Een computer met de kracht van het menselijk brein ligt nog ver in het verschiet, zegt Modha, maar dit is wel een belangrijke stap in die richting.