Chip à la brein componeert zelfs muziek

Imec heeft een zelflerende neuromorfe microchip ontwikkeld die zelf muziek kan componeren. De chip is geïnspireerd op de werking van hersenen.

Het menselijk brein combineert een enorme rekenkracht met een heel laag energieverbruik. Wetenschappers wereldwijd laten zich dan ook door de hersenen inspireren om zeer krachtige en energiezuinige, zelflerende neuromorfe chips te maken.

Zo’n chip in hartsensoren zou bijvoorbeeld een subtiele verandering in hartslag kunnen identificeren en leren om kleine verschillen in een ECG-patroon te herkennen. Een dergelijke chip maakt individuele gezondheidsmonitoring mogelijk; een belangrijke stap in een efficiëntere en beter patiënt-gerichte gezondheidszorg.

De muziekcomponerende microchip is gebaseerd op een geavanceerde OxRAM geheugenchiptechnologie. Hij maakt associaties tussen zijn reeds opgedane ervaringen en wat hij op een bepaald moment ervaart. Hoe meer ervaringen de chip opbouwt, hoe sterker de associaties worden. Op die manier heeft hij zelfs geleerd om muziek te componeren.

Praveen Raghavan van Imec: ‘Met onze holistische benadering zijn we er in geslaagd om de bouwblokken te realiseren voor zelflerende systemen.’

Imec’s ultieme doel is om artificiële intelligentie mogelijk te maken in zo klein mogelijke microchips die zo weinig mogelijk energie verbruiken, en dit voor een zeer lage kostprijs, zodat de chips overal kunnen worden gebruikt.

Bron: imec