Chinezen printen circuits op sinaasappels (video)

Aan de Tianjin Universiteit (CH) zijn functionele circuits van vloeibaar metaal gecreërd die met een laser op ongeveer alle oppervlakken kunnen worden geprint. Niet alleen op textiel en plastic, maar zelfs op fruit.

In plaats van een aangepaste inkjet- of 3D-printer te gebruiken om een ​​speciale legering van galliummetaal te printen die bij kamertemperatuur vloeibaar is, koos het team ervoor om de circuits af te drukken met een desktoplaserprinter.

Om de circuits te fabriceren, heeft het team een elektronisch ontwerp gelaserprint op warmte-overdragend thermisch papier. Ze gebruikten een op koolstof gebaseerde toner, die vervolgens via verwarming op een glasplaat werd overgebracht. De tonerpatronen maken het oppervlak ruwer en vormen een hydrofobe luchtspleet tussen de koolstof en het vloeibare metaal, waardoor het metaal niet bleef kleven toen het erop werd geborsteld. Dientengevolge hechtte het elektronische inktpatroon zich alleen aan de onbedekte delen van het oppervlak.

Het team bracht de circuits vervolgens aan op gladde oppervlakken, zoals die op een plastic frisdrankflesje. Maar dus ook op een sinaasappel, zoals is te zien in de video.

De onderzoekers achten de circuits geschikt voor het weergeven van afbeeldingen, RFID-tagging of voor het detecteren van temperatuur en geluid.

De laserprintschakelingen van vloeibaar metaal worden gedetailleerd beschreven in het artikel Thermal Transfer-Enabled Rapid Printing of Liquid Metal Circuits on Multiple Substrates, dat verschijnt in het tijdschrift ACS Applied Materials & Interfaces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)