Chinese onderzoeksorganisatie opent dependance bij TU Delft

In 2011 opende de TU Delft haar eerste onderzoekscentrum in China, afgelopen november gevolgd door nog drie centra. Maar het kan ook andersom: het Chinese State Key Laboratorium heeft nu een dependance voor onderzoek aan solid state lighting (ledverlichting) binnen het onderzoeksinstituut Dimes van de TU Delft. Met de wederzijdse centra willen SKL en de TU Delft kennis kunnen delen en samen meer financiering aantrekken voor onderzoek aan deze verlichting.

"China heeft in 2011 met het oog op energiebesparing, 22 miljard yuan (2,8 miljard euro) gereserveerd voor de promotie van ‘green lighting’, vooral ledverlichting. Zowel in China als in Nederland ligt het onderzoek naar Ledtechnologie op hoog niveau, dus samenwerken met complementaire kennis is voor beide partijen interessant", stelt Kees Beenakker, directeur van het TU Delft-onderzoekscentrum in Peking. "Onze samenwerking in China geeft ons toegang tot kennis, wetenschappelijk talent en fondsen. Met de vestiging van een Chinese kantoor in Delft krijgen zij toegang tot interessante ontwikkelingen en investeerders in Europa."

Innovatie-ecosysteem 

SKL koos voor Nederland vanwege het goede innovatie-ecosysteem en in het bijzonder voor Delft vanwege de al bestaande vruchtbare samenwerking in Peking, vanwege de kennis en expertise van onderzoeksschool Dimes (microsystemen en nano-elektronica) en vanwege de nabijheid van TNO, dat ook ledonderzoek doet. Het is voor het eerst dat de organisatie een vestiging buiten China opent.

Het State Key Laboratorium bestaat uit twee toonaangevende instituten van de Chinese Academy of Sciences en andere led onderzoekscentra en wordt geleid door de Chinese Solid State Lighting Alliance met ondersteuning van het Chinese ministerie van Wetenschappen en Technologie. De komst van SKL naar Delft is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning vanuit ministerie EZ en actieve bemiddeling van de innovatieraad van de ambassade in Peking.