“China jaagt op kennis en goederen Nederlandse ruimtevaartsector”

China probeert kennis en goederen uit de Nederlandse ruimtevaartsector te bemachtigen, waarschijnlijk deels buiten de exportrestricties om. Dit stelt de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in zijn jaarverslag over 2022.

Generaal-majoor Jan Swillens, directeur Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst
Generaal-majoor Jan Swillens, directeur Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (2019). Foto: Ministerie van Defensie

De MIVD heeft in 2022 verschillende Chinese pogingen om Nederlandse (militaire) technologie te bemachtigen voorkomen. De dienst onderzocht verschillende Chinese pogingen om buiten de exportrestricties om, militair relevante technologie te verwerven. Daarbij werden onder meer enkele coverbedrijven ontdekt, die hiervoor zijn gebruikt. De MIVD heeft, waar nodig, maatregelen tegen zulke spionagepogingen genomen. Bijvoorbeeld door gesprekken met (mogelijke) doelwitten, bijvoorbeeld bedrijven, om hen bewuster te maken en om hun beveiligingsmaatregelen te verbeteren.

Hypermoderne kwantumcommunicatienetwerken

De Chinezen ontwikkelen hypermoderne kwantumcommunicatienetwerken in de ruimte met een wereldwijde dekking en willen hierin koploper worden, zo stelt directeur MIVD generaal-majoor Jan Swillens: “Deze kwantumcommunicatie is veel moeilijker of niet te intercepteren. Dat is voor China een groot militair voordeel.”

China heeft hiertoe omvangrijke lijsten van technologische spionagebehoeften. Nederlandse (defensie)bedrijven en kennisinstellingen, zoals universiteiten en wetenschappers zijn op grote schaal doelwit van Chinese spionage.

Volgens een analyse van de MIVD stijgt het aantal satellietlanceringen door China de komende jaren naar 100 per jaar. “Het gaat om draagraketten met intelligence, surveillance, reconnaissance- (ISR-) en communicatiesatellieten”, aldus Swillens. “Het gevolg is dat zij hierdoor een nadrukkelijk militair voordeel krijgen door een betere informatiepositie.”

Nederland interessant voor halfgeleiders, kwantum, lucht- en ruimtevaart en maritiem

China bouwt dus snel aan een dominante positie op het gebied van militaire technologie. Het land ontwikkelt geavanceerde en hoogtechnologische wapens, waaronder verschillende typen antisatellietwapens. Ook de investeringen van China in (militaire toepassingen van) kunstmatige intelligentie en kwantumcomputers zijn groot. Nederland is voor China een aantrekkelijk spionagedoelwit, in het bijzonder op het gebied van de halfgeleiderindustrie, kwantumtechnologie, lucht- en ruimtevaart en maritieme industrie.  

China steelt wapenontwerpen en zendt talentvolle Chinese studenten en professionals naar Nederland en Europa om kennis te ‘halen’. De MIVD concludeert dat de dreiging die uitgaat van de Chinese militaire capaciteiten, groot is. De kans dat de Nederlandse krijgsmacht in aanraking met Chinese wapens komt, wordt steeds groter, mede omdat China deze systemen wereldwijd exporteert.

Cyber en privacy

De MIVD signaleert een niet aflatende stroom Chinese cyberaanvallen. “Een paar weken geleden hebben we nog ontdekt dat een Chinese hackersgroep probeerde binnen te dringen in het netwerk van de Nederlandse overheid”, zegt Swillens. “Wij zagen de aanval gelukkig op tijd.”

China probeert ook Nederlandse persoonsgegevens te verwerven. Hierdoor is de privacy van Nederlandse burgers in het geding. De MIVD werkt samen met de AIVD om dit te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *