CEO’s waarschuwen voor killer-robots

Een groep CEO’s van bedrijven in de robotica en kunstmatige intelligentie heeft de Verenigde Naties per brief laten weten bezorgd te zijn over de ontwikkelingen van autonome wapensystemen. De 116 ondernemers, waaronder Elon Musk, spreken van een ‘doos van Pandora’ die moeilijk te sluiten zal zijn wanneer hij eenmaal is geopend.

Autonome wapensystemen, oftewel ‘killer robots’ maken het mogelijk gewapende conflicten uit te vechten op een grotere schaal dan ooit tevoren. "Despoten en terroristen kunnen deze wapens gebruiken tegen onschuldige bevolkingsgroepen", zo schrijven de robotica-pioniers. Ook kunnen de systemen worden gehackt. Of wellicht zelfstandig tot actie overgaan.

De briefschrijvers willen dan ook dat de Verenigde Naties (VN) actie ondernemen om te voorkomen dat er een ‘autonome wapen’-wedloop ontstaat. De VN heeft al een expertgroep opgericht om de ontwikkeling van de systemen te monitoren. De CEO’s dragen ambassadeur Amandeep Singh Gill (India) voor als voorzitter. Het gezelschap zou vandaag voor het eerst vergaderen, maar dat is niet doorgegaan.

Er staan vier Nederlanders op de lijst met ondertekenaars: Koen Hindriks en Joachim de Greeff van Interactive Robotics, Maja Rudinac, van Robot Care Systems, en Jaap van Leeuwen van Blue Ocean Robotics Benelux.