Campusontwikkeling in Petten een feit

De Pettense Duinvallei wordt de komende tijd opengesteld voor nieuwe bedrijven en getransformeerd tot een soort campus op het gebied van duurzame energiehuishouding en gezondheidszorg.

De bestaande bedrijven op de locatie in de Pettense Duinvallei zijn al decennia lang wereldwijd belangrijke spelers in hun vakgebieden. Met de transformatie naar een open innovatiecampus, denken zij gezamenlijk nog beter te kunnen werken aan doorbraken in duurzame energiehuishouding en gezondheidszorg.

De zes partijen (Stichting Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN)/NRG, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN), Staatsbosbeheer, Gemeente Schagen, Stichting Voorbereiding Pallas-reactor, en Provincie Noord-Holland) willen er een aantrekkelijk geheel van maken. Waar sommige onderzoekers vooral de nabijheid van de stad of universiteiten zoeken, is de grote kracht van Petten juist de setting midden in de natuur. Met moderne faciliteiten voor onderzoek en wetenschap. En met actieve communicatie richting bedrijven en burgers.

Een open innovatiecampus vraagt naast een gedeeltelijke openstelling van het terrein, ook om investeringen in congres- en vergaderfaciliteiten, een bezoekerscentrum en om accommodaties (in de nabijheid) om (tijdelijke) kenniswerkers en gasten te kunnen huisvesten. Er wordt tevens een duidelijke aanpak ontwikkeld voor het ondersteunen van startups, het nog meer delen van researchfaciliteiten en het leggen van verbindingen met kennisinstellingen (WO, HBO en ROC’s) in de regio.

Het ministerie van Economische Zaken heeft toegezegd de initiatiefnemers te ondersteunen bij het vinden van financiering voor de verschillende business cases. Verder draagt het ministerie bij aan het faciliteren van samenwerking en contacten, bijvoorbeeld met andere ministeries en partijen onderling.

Specialistische kennis duurzame energie

ECN, als (beoogd) toekomstig onderdeel van TNO, zal samen met andere onderzoeksinstellingen en bedrijven werken aan de optimalisering van de inzet van zon-PV, wind op zee, warmte, duurzame brandstoffen in een duurzame energiehuishouding. Met aandacht voor de opslag en conversie van duurzame energie in gewenste vormen en systeemintegratie (smart grids). Hiervoor zijn naast het gebruik van de bestaande expertise en faciliteiten van ECN extra laboratoriumfaciliteiten nodig. Doel is om in 2050 voor Nederland een CO2 neutrale energiehuishouding te realiseren.

Veelbelovende ontwikkelingen medische isotopen

Voor de productie en ontwikkeling van medische isotopen is niet alleen de nieuwe onderzoeksreactor Pallas nodig. In Petten wordt volop geïnvesteerd in de innovatieve ‘Medical Processing and R&D Facility’. Dit leidt er toe dat diverse bedrijven gevestigd willen zijn nabij deze faciliteiten om nieuwe medicijnen op de markt te kunnen brengen. Door veelbelovende ontwikkelingen en nauwe samenwerkingen met o.a. academische ziekenhuizen, kan de nucleaire geneeskunde – en daarmee de patiënt – vertrouwen op de continue beschikbaarheid van een breed scala aan medische isotopen.