CAD en PLM apps veroveren de iPad

Productontwerp op een iPad… daar zitten nog steeds veel haken en ogen aan. De populaire tablet van Apple is tot op heden meer geschikt voor mediaconsumptie dan mediaproductie. Toch zijn er steeds meer fabrikanten die handig inspringen op het succes van dit soort compacte draagbare apparaten.

Het gratis programma TurboViewer van Imsi/Design is speciaal ontworpen voor de iPad en zou in de toekomst meer functionaliteit moeten kunnen bieden dan enkel leuk demonstratiemateriaal voor de iPad. Met de gratis applicatie kun je snel 3D DWG-bestanden (van AutoCAD en AutoCAD LT) bekijken, alsmede 2D-bestanden. Door de multitouch-besturing kun je snel pannen, zoomen en om het model heen roteren. Er zit ook een automatische herkenning in die ziet of je een 2D of een 3D CAD-model inlaadt, en de besturing hier automatisch op aanpast.

Autodesk AutoCAD WS

Ook Autodesk heeft vorig jaar een grote indruk gemaakt met de applicatie AutoCAD WS. Met de app kun je DWG-bestanden bekijken, bewerken en delen met anderen. Deze applicatie is ook beschikbaar voor andere platforms zoals de iPhone of Android-apparaten. Autodesk biedt met Inventor Publisher Mobile Viewer ook een manier om geanimeerde 3D-assemblageinstructies, die op de desktopversie van Inventor Publisher zijn gemaakt, op een iPhone of iPad te bekijken.

Nog meer CAD

Dassault Systems heeft ook een 3D-model viewer met 3DVIA Mobile HD, waar de gebruiker 3,99 euro voor betaalt en waarmee de duizenden 3D-modellen van 3DVIA.com te bekijken zijn. Robert McNeel & Associates hebben iRhino 3D, een app die 2,99 euro kost en waarmee 3DM-bestanden op een iPad of iPhone te bekijken zijn. En dan is er ook nog nieuwkomer CadFaster, die deze zomer CadFaster/Collaborate uitbrengt, een real-time annotatie en co-viewing gereedschap voor 3D CAD-modellen. CadFaster/Collaborate werkt samen met SolidWorks en andere ontwerptools.

Niet meer dan handigheidjes?

Veel van de viewing-apps zijn handigheidjes om, waar je ook bent, wijzigingen te kunnen aanbrengen of je klant vroege work-in-progress-ontwerpen te kunnen tonen. Ze zijn erg handig, maar nu niet bepaald revolutionair te noemen.

Voor de engineer die meer wil is het gras, vooralsnog, nog wat dun gezaaid. Siemens PLM Software heeft voor 15,99 euro de app Teamcenter Mobility beschikbaar, een iPad applicatie waarmee de gebruiker productontwikkelingsdata van de PLM op afstand kan raadplegen. Porchys biedt een gratis PLM applicatie waarmee toegang verkregen kan worden tot het Aras Innovator PLM platform.

PTC brengt over niet al te lange tijd een iPad-versie van haar applicatie Arbortext Service Information Solution, wat gebaseerd is op het Windchill PLM platform. PTC en andere CAD-marktleiders zien een rooskleurige toekomst voor mobiele applicaties en houden vol dat ze een essentieel onderdeel van CAD of PLM gereedschappen kunnen zijn. De uitdaging is nu om de eigenschappen van deze mobiele platforms nog beter te benutten en de manier waarop engineers hun werk doen voorgoed te veranderen.