Categories: Actueel

Broeikasgas wordt bruikbare grondstof

Om het broeikaseffect te verkleinen, zoeken wetenschappers al een tijd naar hoe ze methaan uit de lucht kunnen houden. Met succes: er bestaan al verschillende technieken die methaan kunnen verwijderen. Die zijn echter niet erg efficiënt en dus vrij duur. Bio-ingenieur Frederiek-Maarten Kerckhof (UGent) ontwikkelde nu een techniek die de investeringskosten om methaan te verwijderen, terugwint.

Samen sterk

Hij ontdekte dat de bacteriële gemeenschappen die in de buurt van methaan voorkomen, van doorslaggevend belang zijn. Sommige bacteriën verwijderen immers methaan maar gaan bovendien op zoek naar een samenwerking met andere bacteriën die zelf geen methaan kunnen verwijderen.
Wanneer die bacteriën samenwerken, kunnen de andere bacteriën ook methaan verwijderen. Daardoor kan methaan efficiënter verwijderd worden. Kerckhof: "Beschouw het als een bijzonder huwelijk tussen partners, waarbij beide partners samen sterker staan".

Win-win

Maar er is meer. "Je kan ervoor zorgen dat de methaanverwijderende bacterie samenwerkt met een bacterie die ook nog andere sterktepunten heeft", aldus Kerckhof, "bijvoorbeeld eentje die vervuilende stoffen uit grondwater kan verwijderen. Zo krijg je een win-winsituatie: methaan wordt efficiënter verwijderd, én je kan de bacteriële gemeenschap inzetten in waterzuivering of in de verbetering van de bodemkwaliteit."

Wetenschappers kunnen ook combinaties samenstellen met bacteriën die bepaalde grondstoffen kunnen aanmaken, zoals bijvoorbeeld vitamines of pigmenten. Zo’n bacteriële gemeenschap kan worden ingezet in de farmaceutische industrie om microbieel geproduceerde grondstoffen aan te leveren voor bijvoorbeeld cosmetica. "Zo kan je de investeringskosten om methaan te verwijderen terugwinnen, door het om te zetten naar een waardevol product", aldus Kerckhof.

De onderzoeker werkt momenteel verder aan de praktische implementatie van de techniek.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

2 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

2 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

3 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

3 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

3 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

3 dagen ago