Britse ‘kunstlong’ filtert CO2 uit de lucht

De Britse startup Mission Zero Technologies heeft een manier gevonden om CO2 uit de lucht te filteren ‘zoals onze longen dat zouden doen’. Volgens het bedrijf is hun technologie 3x energie-efficiënter dan te state-of-the-art alternatieven.

Tags:

Hun eerste directe luchtafvangfaciliteit (direct air capture; DAC) is gebouwd in samenwerking met de Universiteit van Sheffield. De proeffaciliteit is in staat jaarlijks 50 ton CO2 af te vangen en gebruikt zonne-energie om ervoor te zorgen dat de aanpak geen verdere uitstoot in de atmosfeer veroorzaakt.

De technologie van het bedrijf is geïnspireerd op ‘de moeiteloosheid van de menselijke longen bij het transporteren van CO2 uit ons lichaam’. In plaats van CO2-scrubbers te gebruiken, heeft het team een organische methode ontwikkeld die gebruik maakt van een ion-selectief elektrochemisch scheidingsproces dat continu werkt om CO2 uit de lucht te verwijderen en te concentreren als een puur gas. Er zijn geen chemicaliën bij nodig, zoals hydroxiden en aminen, om de CO2 af te vangen, noch hoge temperaturen voor de concentratie.

Mission Zero Technologies beweert dat zijn aanpak drie keer minder energie verbruikt dan andere DAC-methoden en kant-en-klare componenten gebruikt, wat het gemakkelijker maakt om de systemen te bouwen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *