“Ontwikkel – samen met uw partners – een goedkoop en effectief detectiesysteem voor onze drones tegen ‘interceptor drones’. Want als wij drones inzetten, moeten we ze ook kunnen beschermen.” Met die opdracht lanceerde minister Brekelmans vandaag de Quick Response Drone Facility (QRDF).

Snel, praktisch en doelgericht innoveren als het gaat om drones. Dat is het doel van de QRDF. Vanuit deze organisatie wil Defensie samen met kennispartners elke paar weken nieuwe innovaties testen en toepassen.
De faciliteit komt binnen het dronecentrum van het Royal Netherlands Aerospace Centre (NLR) in Marknesse. Verder zijn TNO, Marin en Mind (Military Innovation by Doing) erbij betrokken. De minister. “Onze kennisinstellingen en ondernemers zijn toonaangevend. Onze krijgsmacht weet wat er nodig is in het veld. En juist die samenwerking, in wat we de ‘Gouden Driehoek’ noemen, komt binnen de QRDF tot zijn recht.”
Strijd tussen industrieën
Voor defensie spelen onbemenste systemen (drones) een steeds belangrijkere rol in het uitvoeren van hun taak. De oorlog in Oekraïne laat daarbij zien dat ze grootschalig worden ingezet. ‘Het is hiermee niet alleen een strijd tussen krijgsmachten, maar ook een strijd tussen industrieën en innovatie. Een belangrijke factor op het slagveld is wie het meest kan produceren, het snelst kan innoveren en dit het langst kan volhouden’, aldus NLR.
Binnen vier tot zes weken
De QRDF wil dit bereiken door bestaande kennis, expertise en faciliteiten te combineren met geïntegreerde samenwerking tussen industrie, toegepaste kennisinstellingen en partners. Om lessen uit het veld snel om te zetten in oplossingen. De doelstelling van de QRDF is om binnen vier tot zes weken een nieuwe drone of drone-functionaliteit operationeel beschikbaar te kunnen stellen aan Defensie, waarbij de geïntegreerde samenwerking centraal staat om implementatie en schaalbaarheid te waarborgen.
Kort cyclisch innoveren
De NLR heeft in de gemeente Noordoostpolder een gesloten luchtruim waar men kan vliegen met niet-gecertificeerde, experimentele onbemenste systemen. Tevens is er een aansluiting met het kennis- en testcentrum voor slimme mobiliteit (MITC) en heeft NLR faciliteiten om onderzoek en testen mogelijk te maken.
Bert Thuis, vicepresident Aerospace Vehicles van NLR, geeft aan: “De QRDF is onderdeel van een bredere R&D, test- en ontwikkelomgeving in Flevoland, waarin we in enkele weken een nieuwe drone of functionaliteit operationeel kunnen maken voor Defensie. Als strategische kennispartner voor Defensie kunnen we snel schakelen met partijen op strategisch niveau. Bij drones zien we een veel hoger innovatietempo dan bijvoorbeeld bij vliegtuigen, met kleinere industriële partijen die voorop lopen. De QRDF biedt een ideale gelegenheid om van elkaar te leren en ruimte te creëren voor kort cyclisch innoveren.”
Kort cyclisch innoveren behoeft snelle feedback door eindgebruikers in reële omstandigheden. Ik hoop daarom dat er intensieve samenwerking is met operators die deze resultaten direct testen aan het front in Oekraïne of zelfs in Rusland. De operators hoeven daarvoor wellicht niet eens in Oekraïne te zitten.