Bouwkraan draait op waterstof-poeder

Het Ridderkerks Kraanwagenbedrijf heeft vrijdag de eerste bouwkraan ter wereld in gebruik genomen die draait op waterstofpoeder. De voordelen van dit poeder ten opzichte van gasvormig of vloeibaar waterstof, is dat het veel minder explosief is, gemakkelijk te vervoeren, compacter, en jarenlang kan worden opgeslagen.

Tags:
Bouwkraan draait op waterstof-poeder
De kraan krijgt zijn energie van de Joshua – ‘s werelds eerste generator die waterstofpoeder kan omzetten in stroom. De generator werkt als een dieselgenerator, maar wordt aangedreven door water en capsules met het waterstofpoeder. Hij heeft een vermogen van 8kW/80kWh, wat betekent dat hij op 5 kilo waterstof tot 10 uur op volle capaciteit kan werken.

De chemische formule van het waterstofpoeder van Electriq is KBH4. De kalium en boor zijn daarbij de dragers voor de waterstofatomen en kunnen worden ‘herladen’ en vervolgens hergebruikt. Het poeder wordt gemengd met water, waarop de waterstofatomen zich losmaken en het poeder bovendien nog twee extra waterstofatomen aan het water onttrekt. De bijbehorende O’s hechten zich aan de KB’s.

De Nederlandse industrie maakt al op grote schaal gebruik van waterstof, bijvoorbeeld als brandstof voor processen waar warmte voor nodig is, zoals bij de productie van staal of papier. Waterstof wordt daarnaast ook steeds meer gebruikt als emissievrije brandstof voor auto’s of transportwagens.

Er kleven ook uitdagingen bij het gebruik ervan. Om waterstofgas op grote schaal te kunnen gebruiken gelden strenge veiligheidsmaatregelen en is een complexe infrastructuur vereist. Waterstofgas wordt meestal onder hoge druk vervoerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van gasflessen, brandstoftanks en leidingsystemen. Voor sectoren als de bouw betekenen deze infrastructurele consequenties en het risico op ongevallen dat waterstof slechts in beperkte mate gebruikt kan worden.

Het waterstofpoeder van Electriq Global vormt de oplossing voor deze uitdagingen. Het poeder kan in kartonnen dozen worden vervoerd en jarenlang worden opgeslagen zonder energieverlies. Na gebruik kan het poeder bovendien opnieuw worden ‘opgeladen’ waardoor het eindeloos kan worden hergebruikt. Om de waterstof uit het poeder te krijgen en om te zetten in stroom is geen externe energie, warmte of druk nodig.

Bekijk hier een video over de werking en vervolgens een over de bouwkraan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Die 80 kWh bij 5 kg waterstof – is die 5 kg inclusief het gewicht van het KB dragermateriaal?
    Ik dacht dat pure waterstof zo’n 30 kWh / kg was, en K en B lijken me zware moleculen.