Bouw je eigen supercomputer met Raspberry Pi’s en Lego

Computertechnici van de Universiteit van Southampton hebben een supercomputer gebouwd met 64 Raspberry Pi computers en Lego. Het team, dat werd geleid door professor Simon Cox, bestond uit Richard Boardman, Andy Everett, Steven Johnston, Gereon Kaiping, Neil O’Brien, Mark Scott en Oz Parchment, samen met professor Cox’s zesjarige zoon James, als lego stecialist.

Cox: "Meteen toen we er in slaagden om Raspberry Pi computers te bemachtigen, wilden we proberen of het mogelijk was om ze te koppelen tot een supercomputer. We installeerde alle benodigde software op een standaard Debian Wheezy system image en we hebben een gids gepubliceerd waarmee iedereen zijn eigensupercomputer kan bouwen."

Het rack is gebouwd met Lego, naar een ontwerp van Simon en James. Afgelopen zomer testte zoon James de Raspberry Pi met behulp van de gratis beschikbare programmeersoftware  Python en Scratch. De computer is ‘Iridis-Pi’ gedoopt, naar de supercomputer Iridis van de universiteit. Het hele systeem kostte minder dan £ 2500 en bevat 64 processoren en 1 Tb geheugen (16 Gb SD-cards voor elke Raspberry Pi). Professor Cox gebruikt de gratis plug-in ‘Python Tools for Visual Studio‘ om code te ontwikkelen voor de Raspberry Pi.

Professor Cox: "De eerste test voor ons systeem was – vanzelfsprekend – het berekenen van pi. Dat is een bekende eerste test voor iedere supercomputer. "

Kijk hier als je zelf zo’n supercomputer wilt bouwen.