Bonden: “FME blokkeert elke oplossing voor cao metalektro”

Teleurstelling bij onderhandelaars van FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en de VHP2. Na informele gesprekken met de werkgevers is een overeenkomst nog ver weg. De bonden stellen dat de FME niet uit lijkt op een akkoord over een nieuwe cao metalektro.

Zo is er na zes maanden van actievoeren, stakingen en verkenningen nog steeds geen nieuwe cao voor 150.000 werknemers in de metalektro. Enkele weken geleden waren de partijen dichtbij een akkoord, bevestigen de vakbondsonderhandelaars. Op dat moment zou de FME echter met nieuwe geschilpunten zijn gekomen.

Op 26 november zegde FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming toe ‘per onmiddellijk’ de onderhandelingen weer te willen hervatten. Maar de informele gesprekken die daarop volgden hebben vooralsnog dus nog niets opgeleverd.

Acties gaan door

Zolang er geen zicht is op een akkoord, gaan de acties in de metalektro door. Intussen zeggen de vakbonden zich te blijven inzetten voor een nieuwe cao. "We blijven constructief zoeken naar en oplossing", zegt onderhandelaar Albert Meeuwissen van De Unie. "Dat is in het belang van de hele sector, van werknemers en bedrijven. Alle seinen staan op groen, bedrijven staan er goed voor, het is gewoon onbegrijpelijk dat de FME zo dwars voor een oplossing blijft liggen."

Zo’n tweehonderd medewerkers van chipmachinefabrikant ASML hebben dinsdagmiddag 11 december een walk-out gehouden van 45 minuten. Ook gaan ze meestaken met de regionale metaalstaking in Eindhoven op donderdag 13 en vrijdag 14 december.