Boek over dynamiek in Nederlandse chipindustrie

Hoe kan het dat Nederlandse ondernemingen als ASML, ASM, BESI en NXP de spil vormen in de digitale revolutie? Daarover gaat het boek Fortunes of High Tech door Jorijn van Duijn. In de studie met de ondertitel A history of innovation at ASM International, 1958-2008 laat Van Duijn zien hoe ASM International ruim dan 50 jaar wist te overleven in de roerige wereld van de hightech.

Puttend uit historisch materiaal, biedt Fortunes of High Tech een kijkje achter de schermen van een moderne hightech onderneming. Het verhaal van ASM is een geschiedenis vol successen, teleurstellingen, bepalende innovaties, strategische lessen en sterke persoonlijkheden. Aan bod komen de opkomst van de chip, de oprichting van ASML en de manier waarop de jonge ondernemer Arthur del Prado een succesvol bedrijf van de grond wist te tillen. Overleven in de hectiek van de hightech wereld vereiste volgens Van Duijn een combinatie van gedurfd ondernemerschap, technologische inventiviteit en een ongekend stuwende industriële dynamiek.

De lotgevallen van hightech

De schrijver laat zien hoe de geschiedenis van de Nederlandse chipindustrie voor een flink deel door toevalligheden werd gestuurd. Hij legt uit hoe onze digitale wereld vol apps en gadgets uiteindelijk steunt op het ambacht om materialen te kunnen manipuleren. "Daarbij toonden techneuten, managers en ambtenaren vastberadenheid, als ze werden geconfronteerd met wisselende economische omstandigheden, onbegrip bij investeerders of technologische tegenvallers. Een mentaliteit die de weg effende naar baanbrekende technologieën als lithografie en atoomlaagdepositie."

Persoonlijke archief van Del Prado
Voor zijn onderzoek putte Van Duijn uit het persoonlijke archief van Del Prado. Daarnaast nam hij wereldwijd bij direct betrokkenen interviews af.

Meer informatie en bestellen