Boek: Open Circuits, The Inner Beauty of Basic Electronics

Er is onlangs een boek verschenen dat elektronicaliefhebbers haast wel móet aanspreken – en dat weinigen van hen ooit hadden verwacht te zullen zien: een fotoboek dat de schoonheid toont van de binnenkant van elektronica-elementen.

Tags:
Opengewerkte High-Stability Film Resistor
High-Stability Film Resistor. Alle foto’s: Eric Schlaepfer and Windell H. Oskay

De Amerikaanse hardware engineer Eric Schlaepfer probeerde een kapot testapparaat te repareren toen hij de oorzaak van het probleem ontdekte: een defecte tantaalcondensator. Het onderdeel was op de een of andere manier kortgesloten en hij wilde weten waarom. Dus poetste hij het op om van binnen te kijken. Hij heeft de bron van de kortsluiting nooit gevonden, maar hij en zijn medewerker Windell H. Oskay ontdekten wel een adembenemende verborgen wereld in elektronica. Wat volgde, waren uren en uren van polijsten, schoonmaken en fotograferen die resulteerden in een boek: Open Circuits: The Inner Beauty of Electronic Components (No Starch Press, 2022).

Zoals de auteurs schrijven, is alles aan deze componenten opzettelijk ontworpen om aan specifieke technische behoeften te voldoen, maar dat ontwerp leidt tot “toevallige schoonheid: de opkomende esthetiek van dingen die je nooit had verwacht te zien.” Zoals de High-Stability Film Resistor in het openingsbeeld van dit artikel. De auteurs hierover: ‘Deze filmweerstand met hoge stabiliteit, met een diameter van ongeveer 4 millimeter, is op vrijwel dezelfde manier gemaakt als zijn goedkope broertje van koolstoffilm, maar dan met uiterste precisie. Een keramische staaf wordt gecoat met een fijne laag resistieve film (dun metaal, metaaloxide of koolstof) en vervolgens wordt een perfect uniforme spiraalvormige groef in de film aangebracht.

‘In plaats van de weerstand te coaten met een epoxy, is deze hermetisch afgesloten in een glanzende kleine glazen omhulling. Dit maakt de weerstand robuuster, ideaal voor gespecialiseerde gevallen zoals precisie-referentie-instrumentatie, waar stabiliteit van de weerstand op de lange termijn van cruciaal belang is. De glazen omhulling biedt een betere isolatie tegen vocht en andere omgevingsveranderingen dan standaardcoatings zoals epoxy.’

En zo fotografeerden en beschreven ze bijna 150 elektronica-elementen. Een kleine fotoselectie:

Plug en jack van een koptelefoon in doorsnede:

Keramische schijfcondensator:

Film condensator:

Tags:

Dipped tantaalcondensator:

Power Supply Transformer:

Bestel het boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *