Boeddhistische robot-monnik (video)

In een Chinese tempel hebben de boeddhistische monniken onlangs versterking gekregen van een robot. De 60 centimeter hoge robot kan zelfs antwoorden op de eeuwenoude vraag ‘wat is de zin van het leven?’. En dat is meer dan ‘42’ – het antwoord dat de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy op deze vraag geeft.

De Longquan (drakenbron) tempel in Beijing heeft het kleine robotje ontwikkeld samen met een dozijn aan plaatselijke technologie-bedrijfjes. Het resultaat heet ‘Xian’er’ en toont volgens monnik Xian Fan aan dat “wetenschap en boeddhisme niet botsen of elkaar tegenspreken”.

Zin van het leven

Via het aanraakscherm op de borst van Xian’er kan de robot enkele vragen beantwoorden. Zo antwoordde de robotmonnik op de vraag ‘wat is de zin van het leven?’ met: “Mijn meester zegt dat de zin van het leven is om meer mensen in staat te stellen om eindelijk bitterheid achter zich te laten en geluk te verkrijgen.”

Chatmonnik

Via een WeChat-account (accountnaam is ‘xianerjiqiseng’ voor de geïnteresseerden) kunnen mensen die niet naar de tempel kunnen komen met Xian’er chatten.

Volgens een woordvoerder van de Longquan tempel is het niet de bedoeling om Xian’er in massaproductie te nemen. In plaats daarvan werkt de tempel naar eigen zeggen al aan een nog slimmere en geavanceerde opvolger, die nog meer wijsheden kan verspreiden.

Chatpoging

De eerste poging van onze redactie om te chatten met Xian’er verliep wat eenzijdig. Enige basiskennis Chinees is wel aan te raden.

chat