Door: Kruizinga
Risicovolle locaties in het magazijn
Kent u de meest voorkomende ongevallen in het magazijn? De grootste risico’s in het magazijn zijn:
• Aanrijdingen met voetgangers.
• Vallende producten door onstabiliteit van stellingen of verkeerd stapelen op o.a. heftrucks.
• Uitglijden en struikelen door rondslingerend verpakkingsmateriaal.
Deze ongevallen vinden vaak plaats op dezelfde locaties. Daarom is het voor de werkgever belangrijk om de risicovolle locaties goed te inventariseren en deze vast te leggen in een Risico-Inventarisatie & Evaluatie met een Plan van Aanpak. Maar wat zijn dan die gevaarlijke plekken in het magazijn? Iedere sector kent zijn eigen specifieke gevaren, maar toch zijn er veiligheidsrisico’s die op veel locaties terugkomen. Hieronder vindt u een overzicht van de grootste ‘risico-hotspots’ op een rij.
Laaddock
In de omgeving van het laaddock is altijd iets te doen. Vrachtauto’s en heftrucks rijden af en aan, er lopen magazijnmedewerkers rond en al die drukte zorgt voor de nodige risico’s. Denk bijvoorbeeld aan vrachtwagens die willen wegrijden wanneer het lade en lossen nog in volle gang is. Of transportmiddelen die (per ongeluk) de laadruimte inrijden terwijl zich daar nog iemand bevindt.
Stellingen
In vrijwel alle magazijn en productieomgevingen zijn stellingen te vinden, omdat hierin vaak goederen worden opgeslagen. Bedrijven proberen deze ruimtes, voor hen, zo efficiënt mogelijk in te richten en dat kan ertoe leiden dat producten niet altijd veilig worden opgeborgen. De infrastructuur van een magazijn speelt daarom een belangrijke rol bij de veiligheid van de werkomgeving. Stellingen worden vaak dicht bij elkaar geplaatst om ruimte te besparen en regelmatig staan deze stellingen niet stevig genoeg, waardoor het risico op vallende producten toeneemt. Aanrijdingen tegen stellingen en onstabiliteit verhogen het risico op vallende producten. Om deze risico’s te minimaliseren kunt u aanrijdbeveiliging of stellingbeschermers plaatsen. Hiermee biedt u producten bescherming en waarschuwt u uw werknemer voor gevaarlijke situaties.
Kruisingen, loop- en rijpaden
Tussen de stellingen door lopen diverse gangen waar voetgangers en voertuigen zich voortbewegen. In sommige gevallen kruisen zij elkaar. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren, waarbij aanrijdingen kunnen ontstaan. Eén van de meest voorkomende bedrijfsongevallen in het magazijn. Hiervoor zijn, vrij simpele, oplossingen te vinden. Zorg voor goed overzicht met behulp van veiligheidsspiegels, maak gebruik van verkeersborden en pictogrammen en geef duidelijke instructies aan werknemers en blijf deze herhalen.
Omdat zich zowel voetgangers als transportvoertuigen in het magazijn bevinden, zit een ongeluk in een klein hoekje. Om aanrijdingen te voorkomen kunt u daarom het beste loop- en rijpaden van elkaar gescheiden houden. Geef deze banen aan door middel van vloermarkeringen of afbakeningen en waarschuw personeel onderling door reflecterende kleding te dragen.
Bewustzijn creëren
Een veilige werkomgeving begint bij de werknemers en uzelf. Maar hoe zorgt u ervoor dat werknemers bijdragen aan de veiligheid in het magazijn? Vergroot de betrokkenheid en laat het belang van veiligheid in het magazijn zien. Deze stap begint bij uzelf. Als u wilt dat werknemers veilig werken, dan dient u dit zelf ook uit te dragen. Het goede voorbeeld geven is dus de eerste stap. Zorg dan ook dat de werkomgeving de werknemers helpt om veilig te werken.
Het is belangrijk dat werknemers betrokken zijn bij het veiligheidsbeleid. Een gewaardeerde en gehoorde mening creëert meer bewustzijn voor veiligheid op de werkvloer. Betrek het personeel dus bij de totstandkoming van veiligheidsmaatregelen. Deze maatregelen zullen uiteindelijk moeten leiden tot een schone en veilige werkomgeving. Om dit te kunnen organiseren, kan het helpen om gebruik te maken van een methode. Hierbij staat het standaardiseren en systematiseren voorop en zullen ervoor zorgen dat regels nageleefd worden en de gewenste situatie standhoudt.
Hulpmiddelen voor een veiliger magazijn.
De werkgever is verplicht om beschermende arbeidsmiddelen beschikbaar te stellen, zodat zij te allen tijde veilig hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn niet altijd verplicht, maar helpen wel de veiligheid te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsschoenen. Ongelukken zitten in een klein hoekje, zeker in een magazijn en daarom zijn veiligheidsschoenen eigenlijk onmisbaar. Wanneer het gaat om meer specifieke werkzaamheden, dan kan veiligheidskleding ook risico’s verminderen. Bijvoorbeeld thermokleding of -handschoenen wanneer er in koele omgevingen gewerkt moet worden of een veiligheidsbril of zuurbestendige handschoenen bij het laden van accu’s.
Wordt er gebruik gemaakt van persoonlijke beschermingsmiddelen? Dan is het belangrijk dat deze wel in een goede conditie verkeren en ook goed onderhouden worden. Wilt u alles weten over PBM? U leest er alles over op de site van de NEN.