Meest gestelde vragen over een zakelijke bankrekening

Een zakelijke bankrekening is een rekening die speciaal bedoeld is voor ondernemers. Je gebruikt zo’n rekening uitsluitend voor zakelijke bij- en afschrijvingen. Denk je erover na om een zakelijke rekening te openen? Dan zit je misschien nog met een aantal vragen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst geeft Team Lequal namelijk antwoord op de meest gestelde vragen over een zakelijke bankrekening. Wanneer je deze vragen doorleest, weet je vrijwel alles wat je moet weten over een zakelijke rekening.

Door: Team Lequal

Is een zakelijke rekening verplicht?

Voordat je een zakelijke rekening opent, wil je waarschijnlijk eerst weten of dit verplicht is. Volgens de wet ben je als ondernemer niet verplicht om een zakelijke bankrekening te openen. Toch ontkom je er in de meeste gevallen niet aan als je voor jezelf begint. In de algemene voorwaarden van vrijwel iedere bank staat namelijk dat je een privérekening niet mag gebruiken voor zakelijke doeleinden. Doe je dit toch? Dan loop je vroeg of laat mogelijk tegen de lamp. Banken controleren namelijk steekproefsgewijs of privérekeningen niet gebruikt worden voor zakelijke bij- en afschrijvingen.

Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening?

Een eerste voordeel van een zakelijke rekening is dat privé en zakelijke bij- en afschrijvingen niet langer door elkaar lopen. Hierdoor ben je aanzienlijk minder tijd kwijt aan de administratie, want je hoeft niet langer door alle afschrijvingen heen te lopen. Een tweede voordeel van een zakelijke bankrekening is dat je hiermee professionaliteit uitstraalt richting jouw klanten. Deze rekening staat op naam van jouw bedrijf. Hierdoor zien klanten de naam van jouw bedrijf op hun bankafschrift staan in plaats van een persoonsnaam.

Hoe open ik een zakelijke rekening?

Voor het openen van een zakelijke rekening hoef je tegenwoordig de deur niet meer uit. Bij vrijwel iedere bank kun je namelijk online een zakelijke bankrekening openen. Je moet meestal eerst een keuze maken uit verschillende pakketten. Ben je nog geen klant bij de bank waar je een zakelijke rekening wilt openen? Dan moet je eerst een aantal gegevens invullen voordat je een aanvraag in kunt dienen. Wanneer je al bij de bank bankiert, is het vaak alleen een kwestie van inloggen in de beveiligde omgeving van jouw bank. Vervolgens kun je vrijwel direct een zakelijke bankrekening aanvragen.

Voor wie is een zakelijke rekening geschikt?

Een zakelijke bankrekening is geschikt voor starters, gevestigde zzp’ers en mkb’ers. Reken jij jezelf tot één van deze groepen? Dan betekent dit niet dat je ook een zakelijke rekening kunt openen. De rechtsvorm speelt namelijk ook mee. Als jouw bedrijf een eenmanszaak, maatschap, besloten vennootschap, naamloze vennootschap, commanditaire vennootschap, vennootschap onder firma, stamrecht B.V. of Pensioen B.V. is, is een zakelijke bankrekening geschikt voor jouw bedrijf.

Wat kost een zakelijke rekening?

De kosten van een zakelijke rekening hangen af van het pakket dat je kiest. Zo is een zakelijke reken openen zzp doorgaans goedkoper dan een zakelijke bankrekening voor een vennootschap onder firma. Dit komt doordat je als zzp’er vaak voldoende hebt aan één zakelijke rekening en betaalpas. Als er meerdere vennoten zijn, is de kans aanwezig dat iedere vennoot een eigen betaalpas wil. Je betaalt dan iedere maand een hoger bedrag voor een zakelijke rekening.