“Kennis installateurs over energieopslagsystemen is nog onder de maat”

De PV-branche in Nederland maakt zich op voor een grote transitie naar energieopslagsystemen, die cruciaal is voor de voortgang van de energietransitie. Technisch inspecteur Omega Energietechniek vindt dat het kennisniveau van installateurs op dit gebied nog ernstig tekortschiet en start een opleiding.

Door: Allart de Jong, CEO Omega Energietechniek

Energieopslagsystemen, of EOS, zijn technologieën die elektriciteit kunnen opslaan en energie kunnen leveren wanneer dat nodig is. De kennis van installateurs over het aansluiten van deze systemen is op dit moment onder de maat, wat enorme veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Foutieve of gebrekkige aansluiting kan leiden tot brand, ontgassing of zelfs explosies.

De markt voor energieopslagsystemen groeit snel, maar zonder de juiste kennis kunnen de risico’s aanzienlijk zijn. Onze opleiding zorgt ervoor dat installateurs niet alleen de technische vaardigheden leren, maar ook volledig op de hoogte zijn van de geldende regelgeving en veiligheidsnormen. Aan de hand van de aanmeldingen alleen al in juli, zien we dat installateurs het probleem ook erkennen.

Omega Energietechniek introduceert een tweedaagse opleiding voor installateurs, die vanaf juli te volgen is en ingaat op het correct en veilig installeren van EOS, inclusief de complexe spanningsvelden en regelgeving die hierbij komen kijken.