‘Ik wil zien wat mijn code fysiek doet’

Bas Jansen – de 25-jarige zweefvlieger, wedstrijdzwemmer en embedded software developer in de eierverwerkingsindustrie – weet wat hij wil. Niet sinds kort, maar al sinds zijn derde levensjaar. Nog vóór hij leerde fietsen, leerde hij omgaan met computers.

Bas Jansen op zijn werkplek

“Ik ben altijd zeker geweest van wat ik wil. Halverwege de middelbare school wist ik welke studie ik erna wilde volgen, een dik jaar voor mijn eindexamen wist ik al waar. In het 2e jaar van mijn bachelor wist ik al welke master ik erna ging doen. Ik zeg altijd: ‘ik was sinds mijn 3e al bezig met computers, en leerde pas op mijn 5e fietsen’.

Tijdens mijn stage in de master Embedded Systems werkte ik met simulatoren, en toen wist ik: ik wil iets tastbaars maken. Ik wil kunnen zien wat mijn code fysiek doet.”

Hoe spannend kan eierverwerking zijn?

Dé baan vinden bleek nog niet heel makkelijk. Tot hij in contact kwam met Myron, Relatie Manager bij Evoke. “We leerden elkaar kennen en toen kwam hij met een bijzonder project. Een functie als Trainee Software Developer bij Moba. Of ik geïnteresseerd was. Het klonk goed. Maar eerlijk gezegd dacht ik in eerste instantie ook: ‘eierverwerking, hoe spannend kan het zijn?’.”

Behoorlijk spannend, blijkbaar.

“Toen we bij het kennismakingsgesprek de proto-werkplaats op liepen, zag ik daar de machines. Dat was echt indrukwekkend. Ik dacht meteen; ‘dit is echt heel gaaf’. Het was echt een jongensdroom om die machines daar te zien draaien. Om daar aan mee te kunnen werken; dat zou geweldig zijn.”

En zo geschiedde.

‘De proto-werkplaats, dat is pure magie’

“Ik zit nu op R&D, in een team gericht op detectie. Samen bouwen we daar de systemen die het ei van alle kanten bekijken, zelfs van binnen. Maar de belangrijkste reden waarom ik zo enthousiast ben, is dat het in house wordt gemaakt. We hebben een werkplaats met testmachines om zelf je code op te testen.

Elke dag opnieuw kom ik erachter hoeveel er komt kijken bij simpelweg eieren in een doosje steken. Detectiesystemen controleren het ei op bloed, breuken, gezond eigeel en de sterkte van de schaal bijvoorbeeld. Wat wij doen is constant nieuwe snellere oplossingen bedenken. Dit is waar ik voldoening uit haal. Uit ontwikkeling; technische problemen oplossen met software.

Als ik een oplossing vind, heb ik daar echt een goede dag van. Als ik dat dan zie werken op de proto-werkplaats… Daar kan ik als een klein jongetje naar kijken. Dat is pure magie.”

En de toekomst?

Software Engineer in ontwikkeling

“Verder ontwikkelen als software developer in engineering. Aan het eind van de dag wil ik gewoon software schrijven voor iets wat ik zie bewegen. Met genoeg ervaring zou ik uiteindelijk willen gaan voor een lead functie, met meer verantwoordelijkheid en zeggenschap. Maar daar heb je paar jaar voor nodig. Dat probeer ik te versnellen door buiten werktijd projecten en boeken op te pakken.”
Zo kennen we Bas. Ambitieus, een enorme focus en direct aanpakken. Moet lukken dus.

Lees het complete verhaal van Bas, met meer over zijn werk en zijn bijzondere hobby’s op www.evokestaffing.nl/bas