Chips

Zou Peter Wennink van ASML nu ook bezig zijn met verhuisplannen? Niet voor hemzelf maar voor de officiële hoofdzetel van het bedrijf? Omdat de Nederlandse regering het bedrijf dwars zit nu ze niet alleen hun paradepaadje met extreem ultraviolet licht niet meer aan China mogen verkopen maar dat oude spul om chips mee te maken met ik weet wat voor licht ook niet meer?

Robin Zander

Door: Robin Zander, hoofdredacteur Constructeur

En waar zouden ze dan eigenlijk naartoe moeten? Want volstaan met een papieren exercitie is dan vast niet genoeg. Je zal de boel dan ook ergens anders moeten gaan assembleren en je Nederlandse toeleveranciers dan waarschijnlijk ook moeten vragen om met je mee te gaan. Want als je alleen vertrekt kan op je vingers natellen dat de regering die gaat verbieden zaken met je te doen. Nu moet ik zeggen: Ik heb ze er nog nooit over gehoord. Niet dat ik ook maar de illusie heb dat ze met die boodschap Constructeur zouden benaderen.

Dat er partijen vertrekken uit Nederland is bekend. En als ik het dan wel te horen krijg, via radio of televisie of krant, dan is de reden uiteindelijk altijd geld voor de de aandeelhouder. Shell had er bijvoorbeeld om die reden geen moeite mee om het predicaat Koninklijke te laten vallen en zich terug te trekken op een eiland buiten de EU. En Unilever was ze al voorgegaan.

Eerder dit jaar dreigde Peter Berdowski dat baggeraar Boskalis de volgende vertrekkende partij zou kunnen zijn. De reden: de nog niet aangenomen Wet verantwoord en duurzaam Internationaal ondernemen. Die zou je als bedrijf verantwoordelijk maken voor niet alleen je eigen fouten, maar ook die van de toeleveranciers van de toeleveranciers van de toeleveranciers van je – het is duidelijk.

Dat is natuurlijk niet leuk. Want je kan natuurlijk helemaal niet overzien als ceo wat daar ergens onderin die keten wordt mispeutert. Daar kom je niet want je hebt belangrijker zaken aan je hoofd. Ik las dat iemand de suggestie had gewekt dat je als eindbaas B. dan ook de bak in zou kunnen draaien. Ergens anders lees ik dat dit niet zo is. Het is meer dat als je van iets weet, je er dan melding van moet maken en moet laten weten wat je van plan bent er aan te gaan doen. Wat je volgens allerhande wetgeving toch deels al schijnt te moeten.

Nu brokkelt dat eiland met Shell en Unilever langzaam af. Wellicht moreel maar in elk geval ook letterlijk. Misschien ook een mooie plek voor Boskalis. Kunnen ze er meteen wat aan doen. Bunkeren bij Shell, de bemanning kan bij Capitain Iglo terecht voor vissticks. Maar hoe hij aan zijn chips komt en hoe oud die zijn?