Bart

Ik heb net even ‘gezocht’ naar een Limburgs aardappelras. Waarom? Omdat ik Bart Driessen – tot zijn pensioen een paar jaar terug als freelancer nauw betrokken bij Aandrijven en Besturen – geen compromisloze Eigenheimer wilde noemen. In de wetenschap dat hij mij dan op zijn minst zou verwijten dat de Eigenheimer oorspronkelijk niet uit Limburg komt. Of wat nauwkeuriger gespecificeerd: het is geen Venloos aardappelras. Al dan niet aangevuld met de krachtterm: “Krieg een vet hert.” Waarop ik ongetwijfeld geantwoord zou hebben dat ik geen dierentuin of kinderboerderij uitbaat en ook geen slagerij. Om iets met dat vette hert te doen. Rond Kerstmis. Het einde van dit absurde gesprek zou dan ongetwijfeld een bulderende lach worden. En Bart zou dat dan winnen – dat bulderen.

Bart Driessen uiterst rechts met naast zich van rechts naar links Joanna Hughes, Liam van Koert en Yves de Groote bij het eerste optreden van freelancerscollectief The Text Factory op de WoTS in 2016.
Bart Driessen uiterst rechts met naast zich van rechts naar links Joanna Hughes, Liam van Koert en Yves de Groote bij het eerste optreden van freelancerscollectief The Text Factory op de WoTS in 2016.

Door: Robin Zander, hoofdredacteur Aandrijven en Besturen

Nu nog een passende locatie zoeken voor dit gesprek. Het had in die Russische sauna in Hannover kunnen zijn. Die had Bart opgesnord via AirB&B. Omdat hij eigenlijk altijd de accommodatie regelde als we gezamenlijk het nuttige met het aangename probeerden te verenigen bij buitenlands beursbezoek. Zoals dus die keer voor de Hannover Messe. Ik denk dat Liam van Koert en hij – beiden mede-oprichters van ‘freelancerscollectief’ The Text Factory – op het laatst hadden besloten toch te gaan. Ik haakte veelvuldig aan om de algemene kosten te drukken. Omdat in beurstijden de meeste prijzen tot absurde hoogte stijgen.

Zo niet voor dit onderkomen. We werden verwelkomd door Poetin – met ontbloot bovenlijf. Jammer genoeg voor de wereld was hij niet de daadwerkelijke uitbater, maar slechts een foto aan de wand. Onze britsen stonden al klaar. Water was – duh, sauna – alleen beschikbaar in kokend hete vorm. Ook voor het doorspoelen van het toilet. Bart zou nu vandaag bulderen dat dit al voorbereidingen waren voor na Oekraïne: “Wel slechte loodgieters, die Russen.”

Inderdaad – Bart zou. Want nu is het stil. Bart is op 16 april overleden, een paar dagen na zijn 71-ste verjaardag. Vanmiddag is de herdenkingsviering. Op de kaart staat ‘het leven dat de natuur ons geeft is kort. Maar de herinnering aan een welbesteed leven is eeuwig’. Dag Bart.