Bank overvallen? Luchtverfrisser aan!

Gisteren is een luchtverfrisser uit de handel genomen omdat hij interfereert het netwerk  van onze hulpdiensten: C-2000. Ook bepaalde omvormers van zonnepanelen verstoren de communicatie van onze politie, ambulances en brandweer, die plaatsvindt op een frequentie rond de 390MHz. Handig om te weten, als je, om maar iets te noemen, een bankoverval plant!

Tekening gegenereerd met behulp van AI

Door: Maartje Henket, redacteur Engineersonline

C-2000 zou natuurlijk heel robuust moeten zijn en ongevoelig voor storingen die expres of per ongeluk ontstaan. Het zit op een lage frequentie die voor een solide bereik zou moeten zorgen. In de praktijk valt dat echter tegen: er zijn (nu nog) 75 ‘probleemgebieden’ in de buitenlucht waar onvoldoende dekking is (in de zomer van 2023 waren dat er nog 107) en in gebouwen heeft het systeem ‘in principe geen bereik’. (…!)

“Je hoeft helemaal niet zoveel moeite te doen om rond die frequentie te storen”, zegt TD-er. “Een blokgolf genereren van de helft van die frequentie zonder goede filtering en je zit met de harmonischen al op veel hogere frequenties te storen. Kortom, een apparaatje wat geen goede filtering heeft gehad en bijv. een 48 MHz kristal, kan op veelvouden van die frequentie flink storen. (8x 48 MHz = 384 MHz)  Je hebt echt geen Flipper Zero nodig om een dergelijk iets te bouwen. Sterker nog, het is best wel lastig om apparatuur zo te maken dat het wél voldoet aan de CE normen…”

De voortdurende haperingen van het systeem kregen in de zomer van 2023 bekendheid toen Omroep Brabant ontdekte dat de politie tijdens Paaspop in Schijndel grote problemen met de communicatie had. Daarvoor was het al meermaals uitgevallen tijdens een achtervolging van drie overvallers in Rijsbergen. Korte tijd later kregen agenten in Bergen op Zoom geen contact met de meldkamer tijdens een arrestatie.

Levensgevaarlijk, vindt ook de Arbeidsinspectie, die gisteren een dwangsom heeft opgelegd van 325.000 euro per twee maanden met een maximum van 975.000 euro.  De politie is hierover teleurgesteld en beraadt zich op bezwaar. Zij is 60.000 portofoons en ruim 10.000 mobilofoons aan het updaten en het is makkelijker geworden om verbindingsproblemen intern te melden. ‘Belangrijk is verder de versterking van opleiding, training en voorlichting over het juiste gebruik van C2000 en wat politiemensen kunnen doen wanneer zij onverhoopt geen verbinding kunnen krijgen.’

Dat laatste lijkt me slim. Dat een agent onder alle omstandigheden weet wat hij/zij moet doen. Blijft de vraag, kan een ambulance nog op volle snelheid naar het ziekenhuis rijden als de communicatie is verstoord? En hoe praten brandweerlieden eigenlijk met elkaar als ze een gebouw in moeten? Rooksignalen?