Bliksem danst op muziek tijdens Dutch Design Week

Afgelopen zaterdag openden hightech bedrijven in de Brainport regio Eindhoven hun deuren voor het grote publiek tijdens de eerste Dutch Technology Week. Veel bezoekers grepen de kans aan om technologie van dichtbij te bekijken en te beleven.

Rijden met een elektrische wagen, zelf een cleanroom binnenstappen of een parcours met een robotautootje afleggen, bezoekers genoten volop van alle technische snufjes. Tijdens de Tu/eXperience zorgden de knuffel- en voetbalrobots, de dansende bliksem en het Toverlab voor actie. Succesvol onderdeel was ook sCoolscience, de samenwerking tussen TU/e, Fontys en ROC Eindhoven.

De open dag trok bijna 5000 bezoekers, de TU/eXperience zo’n 4500 bezoekers.

Hightech Ontdekkingsroute

Zes technologische hotspots stonden zaterdag centraal in de Hightech Ontdekkingsroute. Er reden gratis bussen tussen de diverse locaties, hier werd volop gebruik van gemaakt. ASML was één van de hotspots deze middag. "Het was een geweldige dag", aldus Hank Oosterbaan, manager arbeidsmarktcommunicatie ASML. "We hebben er bewust voor gekozen om een hightech programma te presenteren wat vooral op jongeren is gericht. Deze doelgroep zagen we tijdens de open dag ook terug. Kinderen, scholieren en studenten die robots aan het bouwen zijn, de astronauten trainer uittesten, hun vetste moves laten zien op de interactieve dansmatten of heel rustig met een laserspel aan het spelen zijn. Passie voor technologie begint met het ervaren hoe leuk het spelen met techniek kan zijn."

Slimste km² in Nederland

Ook bij de High Tech Campus Eindhoven maakten bezoekers kennis met de verschillende ‘bewoners’. Kinderen konden een vers stikstofslagroomijsje eten en Philips gaf interactieve sessies over (automatische) reanimatie. "Als slimste km² van Nederland kan High Tech Campus Eindhoven natuurlijk niet ontbreken tijdens de Dutch Technology Week", zegt Frans Schmetz, directeur van de Campus. "Met meer dan honderd bedrijven en instituten is de Campus dé plek waar innovatie samenkomt. In deze week werkt de hele regio samen om technologie en innovatie onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Samen willen we de kracht van de regio versterken en dat werkt: we hadden duizend stikstofijsjes en die zijn allemaal op."

Van voeding tot autoracen

Technologie is een breed en interessant begrip. Dit werd weer duidelijk tijdens deze grootste open dag in de regio. Zo deden kinderen bij de Huijbregts Groep proefjes met voedingsmiddelen, op de Automotive CampusNL maakten mensen testritten in een elektrische auto, bij VDL Groep maakten kinderen hun eigen chipszakjes en bij de hotspot FEI Company kregen bezoekers in echte pakken een rondleiding in de cleanroom. Sterre (10 jaar): "Nu snap ik waarom het zo belangrijk is dat je geen stofdeeltje in een microscoop kunt hebben, zo’n pak hoort daar dan bij".