Blikprintbedrijf beboet na ernstig ongeval

Een bedrijf in Swansea (VK) dat blik en metaal bedrukt is beboet nadat een werknemer ernstig gewond raakte tijdens het werken aan een drukpers.

Het ongeluk gebeurde op 19 juni 2017. De werknemer raakte bekneld tussen de rollen van een drukpers toen hij een storing probeerde te verhelpen. Hij liep daarbij ernstige verwondingen aan zijn hand op. 

Onderzoek

Uit een onderzoek door de Health and Safety Executive (HSE: Engelse arbeidsinspectie) bleek dat de elektronische vergrendeling aan de voorkant van de pers was uitgezet. Bovendien was er geen risicobeoordeling van de drukpers gedaan en er was geen veilig werksysteem. Ook was er geen adequate training aangeboden aan de werknemers. Het bedrijf kreeg een boete van £ 29.000,00 en moest de proceskosten van £ 1713,40 betalen.

HSE inspecteur Lee Jones zei na afloop van de hoorzitting: “Dit letsel had gemakkelijk voorkomen kunnen worden en het risico op verwondingen had moeten worden vastgesteld. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat zij doeltreffende veiligheidsmaatregelen vaststellen en toepassen om het risico van gevaarlijke machinedelen te minimaliseren, vooral tijdens onderhouds- en storingswerkzaamheden.”

Bron: HSE