Blazen naar een paardebloemlamp

Een lamp in de vorm van een paardebloem die langzaam oplicht als je er naar blaast. Dat is een van de twintig interactieve ontwerpen die masterstudenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft presenteerden. De objecten zijn het resultaat van het vak Interactive Technology Design (ITD), waarin de studenten in opdracht van het bedrijfsleven interactieve technieken toepasten in innovatieve ontwerpen.

Ontwerpers hoeven zich allang niet meer te beperken tot eenvoudige analoge producten. Draadloze communicatie, multimodale displays en diverse sensoren scheppen eindeloos veel mogelijkheden voor nieuwe, multimodale interactie tussen een product en zijn gebruiker.

In opdracht van onder meer Philips, Eneco en Exact werkten de ITD studenten een half jaar lang aan de concepten die laten zien hoe technologie de beleving van de gebruiker kan beïnvloeden.

Paardebloem

Philips daagde de studenten uit om een nieuwe lichtbeleving te ontwerpen met leds. Een van de studententeam beantwoordde de uitdaging met de Diente de león. De lamp ziet eruit als een paardebloem en licht langzaam op als er de gebruiker erop blaast. Ook het opladen van de draadloze Diente de león is zeer intuitief: de lamp is na een paar uur in een vaas volledig opgeladen dankzij een inductielader.

Bedrijfsleven

De andere producten die de studenten zullen presenteren zijn gebaseerd op social connectedness voor de Waag Society, media experience installaties voor het Beeld en Geluid instituut, bewustwording van energiegebruik voor Eneco, corporate identity communicatie voor Exact en design tools voor het ontwerpen van interactieve productconcepten voor ID-Studiolab.