Categories: Actueel

Biotechsector bundelt krachten voor bio-economie

Door de nadruk op opschalingsonderzoek, een open innovatiemodel met een proactieve rol voor de financiële sector wil het consortium BE-Basic innovaties stimuleren die zullen leiden tot deze versnelde invoering. De TU Delft coördineert het nieuwe initiatief dat alleen al een R&D budget van meer dan 120 miljoen euro omvat, waarvan 60 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld door de ministeries van Economische Zaken en Financiën.

Leefomgeving

Het R&D programma van BE-Basic (Bio-Based Ecologically Balanced Sustainable Industrial Chemistry) omvat onderzoek naar de ontwikkeling van op biologische grondstoffen gebaseerde producten zoals biochemicaliën, bioplastics en biobrandstoffen. Hierbij wordt het effect van deze productie op de leefomgeving (bodem, water, lucht) met behulp van DNA technologie nauwkeurig geanalyseerd. Het consortium borduurt voort op de eerder succesvolle onderzoeksprogramma’s B-Basic en het Ecogenomics Consortium en continueert hiermee toonaangevend wetenschappelijk onderzoek op gebied van de industriële en milieubiotechnologie. 

Bioraffinages

Om behaalde onderzoeksresultaten ook echt op grote schaal te implementeren in de huidige economie beoogt BE-Basic de inzet van een multi-inzetbare faciliteitvoor opschalingsonderzoek, geschikt voor huidige en ontwikkeling van toekomstige technologie. Deze dringende ambitie van industriële en kennispartijen binnen en buiten BE-Basic wordt verwoord door Rob van Leen, Chief Innovation Officer bij DSM: "Een belangrijk element van BE-Basic’s strategie is de toevoeging van een experimentele test faciliteit aan het onderzoeksportfolio. De vertaling van wetenschap naar industriële praktijk vereist technologie zoals die gebruikt wordt in grootschalige geïntegreerde bioraffinages. Echte doorbraken kunnen alleen bereikt worden als verschillende sectoren (agro-levensmiddelen-papier-chemie-materialen-en energie industrie) hun activiteiten integreren in een ‘bio-based-keten’. Hiervoor is samenwerking tussen academische en industriële partners in een open innovatie omgeving essentieel." 

Wereldwijd

BE-Basic positioneert zich niet alleen nationaal als een leidinggevend instituut, maar heeft een groot aantal Europese en wereldwijde industriële, academische en financiële partners, waaronder DSM, AkzoNobel, en mogelijk Novozymes, maar ook Imperial College (UK), TU Dortmund en Karlsruhe (D), en meerdere Amerikaanse en Aziatische spelers, en financiële partijen als Burrill & Company (VS) en Rabobank. Ook maakt het samenwerkingsverband deel uit van onlangs toegekende Climate Knowledge and Innovation Community (http://www.eit.europa.eu/), een Noord-Europees initiatief om de bio-based economy in te voeren in de chemie, materialen en energiesector.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

2 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

4 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

5 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

5 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

5 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

11 uur ago