Bioplastic voor sporters

Plastic afval is een groeiend probleem. Slechts een fractie van het zogenoemde ‘single-use’ plastic wordt gerecycled en een groot deel komt terecht in het milieu, met name de oceaan. Ontwerpers zijn dan ook naarstig op zoek naar duurzame alternatieven voor plastic verpakkingsmateriaal. Eén zo’n ontwerper is Lizzie Wright, die voor haar project ‘Gone’ een volledig composteerbaar, biobased verpakkingsmateriaal ontwierp, speciaal voor energie-gels voor atleten.

Energie-gels zijn voedzame supplementen die met name worden gebruikt door hardlopers en racefietsers. De meeste van deze gels zijn verpakt in plastic folie. Sporters worden hierdoor gedwongen om een plakkerige verpakking bij zich te houden tot ze een prullenbak tegenkomen, of de verpakking direct van zich af te gooien.  
 
Volledig composteerbaar
Als alternatief ontwikkelde Wright een op planten gebaseerd bioplastic. Met behulp van lasersnijden wist Wright het onregelmatige materiaal een vergelijkbaar uiterlijk te geven als plastic van petroleum. Het geëtste patroon in de verpakking is gebaseerd op foto’s van het materiaal genomen onder een microscoop. Het materiaal is volledig composteerbaar, zodat atleten de verpakking zonder schuldgevoel langs de kant van de weg kunnen gooien, waar het binnen een paar dagen wordt afgebroken.  

Tip!
Krijg je geen genoeg van innovatieve en duurzame materialen en projecten? Laat je dan inspireren tijdens MaterialDistrict Rotterdam 2019, 12-14 maart in Rotterdam Ahoy. Haal hier je gratis toegangskaart op!