Categories: Actueel

Biokunstenaars verbinden kunst en wetenschap

De jury koos deze kunstenaars en designers uit twaalf teams van samenwerkende internationale kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers. Met de geldprijs van 25.000 euro brengen de winnaars het komende jaar hun biokunstproject tot uitvoer. Voor de uitvoering van elk BAD Award-project wordt samengewerkt met een Nederlandse onderzoeksinstelling.

Ani Liu uit de Verenigde Staten onderzoekt met haar werk hoe technologische innovaties de mens in staat stellen zichzelf te herontwerpen. Met de prijs en in samenwerking met onderzoekers van de afdeling Radiologie van het AMC Amsterdam maakt zij een reeks kunstwerken die laat zien hoe technologie ons beïnvloedt, met focus op het verkennen van de relatie tussen ons lichaam als materie en als data.

De Engelse Amanda Baum en Rose Leahy onderzoeken het verleden, het heden en het toekomstige leven op aarde vanuit een microbieel perspectief. In antwoord op de verhalen van het Antropoceen gaan Baum en Leahy met de prijs ‘microbioceen’ uitwerken om te laten zien hoe alternatieve toekomsten geconstrueerd worden door werelden te verweven met microben. Dit doen zij in samenwerking met onderzoekers van het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee).

De Chinese Yiyun Chen gaat met de prijs een horizontale leefstudio ontwerpen en bouwen, om daar vervolgens een maand horizontaal in te leven en werken. Met dit ‘leven in bed’ bootst ze onze hedendaagse levensstijl binnenshuis en de 24-uurscultuur na. Dit doet zij in samenwerking met het Department of Nutrition and Movement Sciences NUTRIM van de Maastricht University.

Tentoon 

De winnende kunstwerken worden vanaf eind november 2018 tentoongesteld bij MU, centrum voor visuele cultuur in Eindhoven.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

15 uur ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

16 uur ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

18 uur ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

18 uur ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

19 uur ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

19 uur ago